V bojih v vzhodnem Afganistanu je ameriška vojska doživela najhujši udarec od začetak vojne 2001. Talibani so sestrelili CH-47 Chinook s pripadniki posebnih enot. Foto: EPA
V bojih v vzhodnem Afganistanu je ameriška vojska doživela najhujši udarec od začetak vojne 2001. Talibani so sestrelili CH-47 Chinook s pripadniki posebnih enot. Foto: EPA
Ameriški vojaki v helikopterju CH-47 Chinook.
Pred dvema tednoma so mednarodne sile začele predajati nadzor in vodstvo v boju proti talibanom afganistanskim silam. Foto: EPA

Helikopter s pripadniki posebnih sil je padel sredi noči v okrožju Sejad Abad v pokrajini Majdan Vardak, ki leži zahodno od Kabula.

"Predsednik Islamske republike Afganistan izraža sočutje in globoko sožalje predsedniku ZDA Baracku Obami in družinam žrtev," je zapisano v izjavi predsednikove palače.

Gre za eno najhujših izgub v eni nesreči ali napadu ameriških sil v 10-letni zgodovini vojaških operacij v Afganistanu. Po poročanju AFP-ja, gre za incident z največjim številom žrtev med pripadniki mednarodnih sil od začetka vojne leta 2001.

Talibani: Mi smo sestrelili specialce
Helikopter naj bi strmoglavil po koncu operacije koalicijskih sil in afganistanske vojske proti talibanom, med katero je bilo ubitih osem upornikom. Talibani so že sporočili, da so helikopter sestrelili njihovi borci. Zveza Nato je potrdila izgubo helikopterja in da so bili talibani res takrat na tistem območju.

V pokrajini Majdan Vardak so talibani že pred dvema tednoma zadeli helikopter ameriške vojske, pri tem pa žrtev ni bilo.

Nova napaka pri bombardiranju?
O incidentu poročajo tudi z juga Afganistana. V Natovem letalskem napadu je bilo ubitih osem članov družine, med njimi ženske in otroci. Zavezniški napad je bil odgovor na napad upornikov na koalicijsko patruljo v okrožju Nad Ali v pokrajini Helmand, je sporočila tamkajšnja policija. Zveza Nato je potrdila, da je bil zavezniški konvoj tarča napada upornikov.

Med 150 tisoč vojaki tudi 80 Slovencev
Trenutno j v Afganistanu 150 tisoč pripadnikov sil Isafa, varnostne misije, ki jo vodi zveza Nato. Med njimi je skoraj 100 tisoč ameriških vojakov, kar je največ od začetka invazije na Afganistan jeseni leta 2001. V nemirni državi pod Hindukušem je tudi 80 pripadnikov Sovenske vojske. Del jih uri pehotni bataljon afganistanske vojske v Šindadu, del pa patruljira skupaj z italijansko vojsko v Heratu na zahodu Afganistana.

Skupaj z žrtvami iz strmoglavljanje helikopterja je letos v Afganistanu umrlo že 374 tujih vojakov, med katerimi jih je več kot dve tretjini Američanov. V prvi polovici leta 2011 je po poročilu Združenih narodov umrlo 1.462 civilistov, za smrt 80-odstotkov naj bi bili krivi talibani.