Madžarskega predsednika je sprejel Danilo Türk. Foto: EPA
Madžarskega predsednika je sprejel Danilo Türk. Foto: EPA
Pal Schmitt in Danilo Türk
Teme pogovorov so bile manjšinska problematika, dvostranski odnosi in madžarsko predsedovanje EU-ju prihodnje leto. Foto: EPA
Madžarski predsednik v Sloveniji

Pal Schmitt je Slovenijo obiskal dober mesec dni po tem, ko je prisegel za madžarskega predsednika, kar je izpostavil tudi gostitelj, slovenski predsednik Danilo Türk. Türk je dodal, da Slovenija ceni to potezo, ki po njegovih besedah izkazuje odlične odnose brez "velikih odprtih vprašanj" med državama.

Madžarski predsednik se je strinjal s slovenskim kolegom glede odličnih odnosov in dejal, da to dokazuje tudi njegov hiter prihod v Slovenijo.

Türk je glede manjšinske problematike zatrdil, da je skrb za položaj slovenske manjšine na Madžarskem in madžarske v Sloveniji "na obeh straneh stalna". Kot je dejal, si Slovenija prizadeva za vsestranski razvoj dvojezičnosti na območjih, kjer živi madžarska narodnost, in pri tem dosega tudi dobre rezultate.

Slovenski predsednik je izrazil željo, da bi tudi na Madžarskem razvoj položaja slovenske narodne skupnosti "napredoval" in ob tem pojasnil, da so bila na tokratnem srečanju opredeljena "nekatera praktična vprašanja, ki zahtevajo rešitev". Zatrdil je še, da je privrženost reševanju teh vprašanj zagotovljena.

Za Schmitta vprašanja porabskih Slovencev niso velika, težka in nerešljiva, ampak ki jih je po njegovih zagotovilih mogoče rešiti. Med težavami, ki so bile izpostavljene na srečanju v Ljubljani, so bila vprašanja slovenskega vrtca in slovenskega duhovnika v Porabju, slovenske oddaje na madžarski televiziji, izgradnje cestnega odseka na območju in še vprašanje predstavnika slovenske narodnosti v parlamentu v Budimpešti.

Schmitt je obljubil, da je vsa ta vrpašanja mogoče rešiti in da si bo tako on sam kot vlada premierja Viktorja Orbana po svojih najboljših močeh prizadevala ustrezno urediti položaj manjšine. Za morebitne težave pri reševanju teh vprašanj do zdaj so po njegovem mnenju krive gospodarske težave in nikakor pa ne diskriminacija ali brezbrižnost.

Dobro gospodarsko sodelovanje
Oba predsednika sta med pogovori izpostavila tudi gospodarsko sodelovanje, ki je po njunih besedah zelo dobro, kljub temu pa si državi prizadevata, da bi ga še okrepili. Gospodarska kriza dvostranske trgovinske menjave ni bistveno prizadela, saj je ta lani še vedno presegala milijardo evrov, letos pa naj bi se po pričakovanjih znova okrepila. Schmitt je poudaril, da so madžarska podjetja zainteresirana za vlaganja v Sloveniji.

Madžarski gost je slovenskim sogovornikom poleg tega podrobneje predstavil prednostne naloge, ki se jim bo Madžarska posvetila med svojim predsedovanjem EU-ju prihodnje leto. Kot je dejal, je Slovenija predsedovanje -uniji že uspešno opravila in dokazala, da so tudi manjše države sposobne urejati evropske zadeve.

Po Türkovem mnenju je zelo dobro, da EU-ju predsedujejo nove članice, saj se Unija sooča z določenimi težavami in potrebuje "dinamizem", ki ga prinašajo nove članice. Kot je še dejal, iz izkušenj lastnega predsedovanja vemo, da je vsako predsedovanje EU-ju nekoliko drugačno in ima specifične teme, ki so v ospredju.

Predsedovanje Madžarske bo po svoje potekalo v težjem obdobju kot predsedovanje Slovenije, je ocenil Türk, a dodal, da verjamemo v njegov uspeh. Slovenski predsednik je poleg tega menil, da bi bila lepa simbolika, za katero se je vredno potruditi, če bi Hrvaška pristopna pogajanja z EU-jem sklenila prav med madžarskim predsedovanjem.

Madžarski predsednik v Sloveniji