Hrvaška je rakete rabila dokler je bila v vojni s Srbi. Foto: Reuters
Hrvaška je rakete rabila dokler je bila v vojni s Srbi. Foto: Reuters
Raketni sistem S-300
Raketni sistem S-300, idelan v nekdanji Sovjetski zvezi, ni bil na Hrvaškem nikoli operativen, ker so manjkali nekateri ključni deli. Foto: EPA

Zagorec je osumljen, da je obdržal drage kamne, vredne najmanj pet milijonov dolarjev, ki jih je leta 1993 dobil kot zagotovilo od preprodajalca orožja, da bo Hrvaška dobila raketni sistem S-300.

Dragulje naj bi Zagorec obdržal tudi potem, ko je Hrvaška raketni sistem že dobila. Večkrat je zanikal, da je Hrvaška izplačala denar za te rakete, ker po koncu vojne ni imela potrebe, da bi jih kupila.

Afera z dragulji je v javnost prišla na dan na sojenju podjetniku Hrvoju Petraču, obsojenemu zaradi ugrabitve mladoletnega sina Zagorca. Petrač je zatrdil, da ga je general prosil, naj dragulje proda na črnem trgu za 17 milijonov takratnih nemških mark. Dodal je, da je imel Zagorec, ki je bil med letoma 1993 in 2000 pomočnik obrambnega ministra, dostop do tajnih računov, ki jih je Hrvaška odpirala v tujini za nakup orožja, ter da je manipuliral s tem denarjem in "pospravil" 50 milijonov evrov. Njegove trditve je potrdila nekdanja tajnica generala, ki je povedala, da je njen šef sprejemal neomejene vsote denarja brez dokumentov.

Policija 44-letnega Zagorca ni našla v njegovem stanovanju. Po pisanju hrvaških medijev naj bi bil v tujini.