Z Manningom naj bi v zaporu ravnali neprimerno. Foto: EPA
Z Manningom naj bi v zaporu ravnali neprimerno. Foto: EPA

PJ Crowley je dejal, da prevzema odgovornost za vpliv, ki so ga imele njegove opazke o Bradleyju Manningu, ki je v samici v strogo varovanem vojaškem zaporu. V bazi Quantico v zvezni državi Virginiji je pod budnim očesom zaradi morebitnega samomora in je ves čas vklenjen v verige. Zaradi izdajanja 720.000 diplomatskih in vojaških dokumentov mu grozi 34 obtožb.

"Nesmiselno, neproduktivno in neumno"
Crowley je občinstvu med predavanjem na MIT-ju o novih medijih in zunanji politiki dejal, da je to, kar se dogaja Manningu "nesmiselno, neproduktivno in neumno". "Ne vem, zakaj obrambno ministrstvo to počne. Kakor koli, Manning je na pravem kraju," je dodal ob vprašanju občinstva o WikiLeaksu in Manningu. Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je "z obžalovanjem" sprejela Crowleyjev odstop.

Organizacija za človekove pravice Amnesty International je v začetku leta izrazila skrb zaradi pogojev, v katerih zadržujejo Manninga. Vojaka po podatkih AI-ja "23 ur na dan zadržujejo v skopo opremljeni samici, kjer od julija 2010 nima niti blazine, rjuh in osebnih stvari".

Predsednik ZDA Barack Obama je zagotovil, da je prejel zagotovila o ustrezni samici Manninga.