Granata, ki je na tajsko stran priletela iz Kambodže. Strani se večino poslužujejo topništva, občasno pa se sliši tudi avtomatsko orožje. Foto: Reuters
Granata, ki je na tajsko stran priletela iz Kambodže. Strani se večino poslužujejo topništva, občasno pa se sliši tudi avtomatsko orožje. Foto: Reuters

Razmere med jugovzhodnima azijskima sosedama so izredno napeti že vrsto mesecev. Februarja je v podobnih štiridnevnih spopadih umrlo enajst ljudi, od petka jih je bilo ubitih deset. Obe strani še naprej obtožujeti druga drugo, pri čemer Reuters poroča, da je topniško obstreljevanje s tajske strani močnejše.

Pol stoletja od sodne rešitve
Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je pozval Bangkok in Phnom Penh k takojšnji zaustavitvi spopadov v džungli okoli spornih hindujskih templjev. Templji Ta Moan, Ta Krabej in Preah Vihear ležijo na območju, ki si ga po umiku francoskih kolonialnih oblasti leta 1954 lastiti obe državi Leta 1962 je Haaško mednarodno sodišče (ICJ) presodilo, da džungelsko ozemlje pripada Kambodži.

Občasni oboroženi spopadi so se okrepili leta 2008, ko je 900 let star hindujski tempelj Praeh Vihear zaščitil Unesco.

V ozadju tajske predčasne volitve?
Poznavalci razmer v Jugovzhodni Aziji ne izključujejo, da so se novi spopadi začeli zaradi tega, ker naj bi tajski premier Abhisit kmalu razpustil parlament in za julij razpisal predčasne parlamentarne volitve, hkrati pa bi lahko obmejne napetosti lahko prav prišle skrajnežem v tajski vojski, da bi v primeru neugodnega volilnega izida izvedli nov vojaški udar.