Donald Trump zahteva od Hillary Clinton opravičilo in je njene besede označil za neresnične. Foto: Reuters
Donald Trump zahteva od Hillary Clinton opravičilo in je njene besede označil za neresnične. Foto: Reuters

V besednem pingpongu, ki je potekal prek televizijskih zaslonov, je Clintonova Trumpa z njegovim pozivom o prepovedi vstopa muslimanom v ZDA označila za najboljše sredstvo za novačenje teroristov. Trump zaradi tega zahteva opravičilo, iz volilnega štaba Clintonove pa so nemudoma odgovorili, da ga seveda ne bo slišal. Trump je v odgovoru na besede Clintonove, da bodo posnetek, kako govori o muslimanih, uporabili za novačenje teroristov, dejal, da je to še ena "izmišljotina Clintonove", ki po njegovem mnenju znova "laže" in je "šibka".

Kampanja žaljenja na vse strani
Trump se je zatem v nastopu v Michiganu na Clintonovo spravil z vulgarnim besednjakom, ki ga ameriški medijski standardi ne dovolijo. Njegov nastop pred nekaj tisoč navdušenimi podporniki so prekinjali protesti in Trump je dejal, da jih občuduje, ker si upajo stopiti pred 9.000 norcev, ki jih hočejo ubiti. S tem je mislil na svoje podpornike, ki so mu navdušeno ploskali. Najbolj bučen aplavz je požel, ko je povedal, da sovraži novinarje, čeprav jih ne namerava pobiti.

Trump tako nadaljuje kampanjo žaljenja na vse strani, ki jo je začel z napadi na priseljence z juga, nadaljeval z ženskami, Judi in muslimani. Zdi se, da gre za vedno bolj obupne poskuse, da bi še naprej vzbujal pozornost predvsem medijev, ki jih je spremenil v svoje najmočnejše orožje. Javnost je obenem razburil z neprimerno besedo, ko je govoril o porazu Clintonove na volitvah leta 2008. Očitajo mu, da se je narobe izrazil in namesto besede o hudem porazu uporabil vulgarno besedo v starem judovskem narečju. Obtožbe je Trump že zanikal.

Prednost pred Cruzom ni velika
Zadnja anketa univerze Quinnipiac ugotavlja, da Trump izgublja prednost pred drugimi republikanskimi kandidati. Njegovo vodstvo pred teksaškim senatorjem Tedom Cruzom, ki je bil po mnenju večine republikancev zmagovalec zadnjega televizijskega soočenja, je le še štiri odstotke. Cruz nagovarja iste volivce kot Trump. Njegova strategija je prepričati republikance, da Trump ni človek, ki bi bil sposoben poraziti Hillary Clinton, ampak bi to lahko bil veliko boljši govorec in politično izkušenejši Cruz.

Anketa Quinnipiac ugotavlja, da veliko več vseh volivcev v morebitnem končnem spopadu med Clintonovo in Trumpom pripisuje zmago Clintonovi. V državi Iowi, kjer bodo volivci februarja najprej izbirali končnega predsedniškega kandidata, je po nekaterih anketah Cruz Trumpa že prehitel. A ne glede na ankete so analitiki, ko gre za Trumpa skrajno previdni, saj so ga v preteklih mesecih že velikokrat odpisali, a je še vedno prvi republikanski kandidat.