Bernie Sanders je Hillary Clinton spomnil, da je bila leta 2003 proti vojni v Iraku, nekdanja državna sekretarka pa je vrnila udarec z opozorilom, da je podpiral odstranitev Moamarja Gadafija v Libiji, in opozorila volivce, da zunanja politika ni enostavna oziroma črno-bela. Foto: Reuters
Bernie Sanders je Hillary Clinton spomnil, da je bila leta 2003 proti vojni v Iraku, nekdanja državna sekretarka pa je vrnila udarec z opozorilom, da je podpiral odstranitev Moamarja Gadafija v Libiji, in opozorila volivce, da zunanja politika ni enostavna oziroma črno-bela. Foto: Reuters
Po anketah je v najboljšem položaju Clintonova. Foto: Reuters

Clintonova je v Manchestru v zvezni državi New Hampshire opravičilo sprejela z besedami, da morajo iti naprej in da tak spor Američanov sploh ne zanima. Vodstvo stranke je kampanji Sandersa blokiralo dostop do baze podatkov o volivcih, saj je eden izmed uslužbencev kampanje senatorja iz Vermonta pogledal v seznam volivcev Clintonove. Po tožbi vodstva stranke je Sanders dostop dobil nazaj.

Vsi trije ostro proti Trumpu
Sanders je v opravičilu dejal: "To ni kampanja, ki jo želimo voditi." Obenem je s sporom nabral nekaj denarja s prošnjo podpornikom za pomoč, ker naj bi bilo vodstvo stranke očitno na strani Clintonove. Z vpogledom si sicer Sanders ne bi mogel veliko pomagati, saj nekdanja državna sekretarka po vseh anketah zanesljivo vodi. Po sprejetju opravičila je spor pozabljen.

Glede na trenutne ankete bo republikanski izbranec Donald Trump, ki so ga na demokratskem soočenju, trajal je dve uri in pol, kjer je bil poleg Clintonove in Sandersa prisoten še nekdanji guverner Marylanda Martin O'Malley, pogosto kritizirali, predvsem njegovo zahtevo, da se vsem muslimanom prepove vstop v ZDA. Po besedah Clintonove je Trump najboljše orodje za novačenje islamskih skrajnežev, saj širi nestrpnost med ljudmi. S tem sta se strinjala tudi Sanders in O'Malley.

Sanders: "Ne napada nas Asad, ampak IS"
Glede Sirije sta Sanders in Clintonova imela drugačna pogleda. Clintonova vztraja, da je treba Bašarja Al Asada odstraniti z oblasti, Sanders pa na drugi strani meni, da je sirski predsednik trenutno drugorazredno vprašanje in da bodo z njim opravili pozneje, da je zdaj glavni boj proti Islamski državi. "Če ZDA ne vodijo, ni nobenega, ki bi vodil, in nastane prazen prostor," je ob tem dejala Clintonova, Sanders pa je povedal: "Najlažje je odstraniti diktatorje, toda treba je pomisliti, kaj se bo zgodilo naslednji dan." Izpostavil je posledice in dodal, da se Clintonova preveč osredotoča na spremembo režima: "Naša zunanja politika mora izbrati prave prioritete. Asad ne napada ZDA, IS nas."

Po terorističnih napadih v Parizu in San Bernardinu je bilo vprašanje nacionalne varnosti tudi tema demokratske debate. O'Malley je oba nasprotnika obtožil, da sta spreminjala stališča glede orožja v ZDA, vendar je to šlo v prazno, saj so vsi trije demokrati zdaj zagovorniki večjega nadzora nad orožjem. "Z oboroževanjem ne bodo Američani prav nič varnejši. Zaradi strelnega orožja na leto umre 33.000 ljudi. Oborožiti več ljudi? Zakaj? To ni pravi odgovor na grožnje terorizma," je dejala Clintonova.

Clintonova ohranja vodstvo v anketah
Demokrati predvidevajo, da se bo panika glede terorizma sčasoma unesla in se bodo volivci vrnili k vprašanjem, ki jih najbolj zanimajo - gospodarstvo in njihova blaginja. Sanders je vztrajal pri svojih idejah o zastonj šolanju na univerzah in splošnem zdravstvenem zavarovanju po vzoru evropskih držav, Clintonova pa je opozarjala, da za to preprosto ni dovolj denarja. Sanders jo je potem obtoževal, da je preveč povezana z Wall Strettom, česar se Clintonova niti ni preveč otepala, saj se zaveda, da se bo morala na volitvah proti republikanskemu izbrancu držati sredine in bo potrebovala podporo velikega kapitala.

Pravega zmagovalca tretjega soočenja demokratskih kandidatov ni bilo, kar pomeni, da je zmagala Clintonova, ki ohranja vodstvo v anketah. Clintonova je soočenje samozavestno zaključila v slogu Vojne zvezd in dejala "hvala, lahko noč in naj bo sila z vami".