Venezuela je bila zadnja postaja za Türka na poti po Latinski Ameriki. Foto: Reuters
Venezuela je bila zadnja postaja za Türka na poti po Latinski Ameriki. Foto: Reuters
Türk v Kolumbiji

Kontroverzni venezuelski predsednik je Türka sprejel v palači Miraflores v Caracasu, kjer sta največ časa namenila pogovoru o bližnjem vrhu EU- Latinska Amerika in Karibi, dotaknila pa sta se tudi dvostranskih odnosov med Slovenijo in Venezuelo.

Chavez nacionaliziral cementarne

Chavez, oster nasprotnik ZDA, se je sicer neposredno pred obiskom odločil za nacionalizacijo celotne venezuelske cementne industrije, saj je dejal, da njegova vlada ne more dopustiti zasebnim podjetjem, da izvažajo cement, ki je potreben za reševanje hudega stanovanjskega vprašanja.

Na poti od ponedeljka
Slovenski predsednik je turnejo v okviru slovenskega predsedovanju Evropski uniji začel v Peruju, kjer ga je predsednik Alan Garcia nagradil z državnim odlikovanjem. V Braziliji je s predsednikom Luizom Inaciom Lulo Da Silvo poleg vrha EU-LAC govoril tudi o gospodarskem sodelovanju med državama.

S "starim prijateljem" tudi o talcih FARC-a
Naslednja postaja je bila Kolumbija, kjer sta s kolegom Alvarom Uribejem govorila tudi o vprašanju ugrabljenih talcev (med njimi tudi francoske državljanke Ingrid Betancourt), ki so v rokah levičarskih upornikov (FARC), in o pripravah na pogajanja o pridružitvenem sporazumu med EU-jem in Andsko skupnostjo držav. Uribe, ki je njun odnos s Türkom označil kot "staro prijateljstvo", je izrazil upanje, da se bodo ugrabitve v Kolumbiji končale.

A. P.

Türk v Kolumbiji