Türka je v Brasiliji sprejel brazilski kolega da Silva. Foto: EPA
Türka je v Brasiliji sprejel brazilski kolega da Silva. Foto: EPA
Türk na obisku v Braziliji

Brazilija postaja gospodarsko vse bolj uspešna država in si želi povečati izvoz v Evropo, pri čemer ima lahko koristi tudi Slovenija, saj Brazilija za izvoz v srednjo Evropo že zdaj uporablja pristanišče Koper. Ob tem je Tűrk poudaril, da slovenskih podjetij ne sme biti strah velikosti brazilskega trga in oddaljenosti, pri čemer je z zadovoljstvom ugotovil, da pri številnih podjetjih tega strahu ni.

Trenutno je Brazilija med državami Latinske Amerike največji partner Slovenije. V kratkem naj bi v Ljubljani odprla svoje veleposlaništvo, podobno pa naj bi storila tudi Slovenija v brazilski prestolnici.

Türk in da Silva sta govorila tudi o odnosih med EU-jem in Latinsko Ameriko ter o temah, ki bodo predmet razprave na vrhu EU-Latinska Amerika in Karibi. Tam naj bi razpravljali o boju proti revščini in drugih socialnih vprašanjih, ki jim Brazilija posveča veliko pozornost v času, ko dosega visoko gospodarsko rast.

Svojo turnejo po Latinski Ameriki je Türk začel v Peruju, iz Brazilije bo odpotoval v Kolumbijo, turnejo pa bo sklenil v petek v Venezueli.

M. R.

Türk na obisku v Braziliji