Türk se je po srečanju z Banom udeležil okrogle mize o biotski raznovrstnosti. Pred četrtkovo vrnitvijo v Slovenijo bo sodeloval še na vrhu balkanskih voditeljev. Foto: EPA
Türk se je po srečanju z Banom udeležil okrogle mize o biotski raznovrstnosti. Pred četrtkovo vrnitvijo v Slovenijo bo sodeloval še na vrhu balkanskih voditeljev. Foto: EPA

Slovenski predsednik se je tretji dan obiska v New Yorku srečal z generalnim sekretarjem ZN-a, s katerim sta izmenjala mnenja o uresničevanju razvojnih ciljev tisočletja in se strinjala, da se projekt kljub svetovni gospodarski krizi dobro razvija. Govorila sta tudi o političnih razmerah na Zahodnem Balkanu, še zlasti v BiH-u in na Kosovu.

Ban govoril o vojni v Sudanu
Türk je kot pozitivno ocenil vlogo ZN-a na Balkanu, Ban pa ga je seznanil z aktivnostmi ZN-a in drugih dejavnikov mednarodne politike glede vojne v Sudanu.

Predsednik se je tretji dan obiska o izpolnjevanju razvojnih ciljev tisočletja pogovarjal tudi s predsednikom Senegala Abdoulayem Wadom in predsednikom Vzhodnega Timorja Josejem Ramosom Horto.

Senegal čaka še veliko dela
Wade je izpostavil, da Senegal največ dela čaka na področju zmanjšanja umrljivosti otrok in izboljšanja zdravja mater ter na področju odpravljanja velikega osipa pri šolanju v osnovnem in srednjem šolstvu. Poudaril je še pomen projektov gradnje kakovostne infrastrukture in projektov na področju kmetijstva.

"Za razvojne cilje odgovorne države v razvoju"
Horto je Türku predstavil razvojne dosežke, ki so jih dosegli v zadnjih treh letih, pohvalil se je predvsem z dvomestno gospodarsko rastjo, zmanjšanjem stopnje revščine za devet odstotkov in povečanjem deleža šolajočih se otrok na 83 odstotkov. Dejal je, da so za izpolnjevanje razvojnih ciljev tisočletja najodgovornejše države v razvoju same, a dodal, da imajo določene naloge tudi razvite države.