Erdogan po spodletelem poskusu državnega udara uživa še višjo podporo kot prej. Foto: Reuters
Erdogan po spodletelem poskusu državnega udara uživa še višjo podporo kot prej. Foto: Reuters
Protišvedsko opozorilo na letališču v Carigradu. Foto: Reuters
Turčija za poskus državnega udara obtožuje v ZDA živečega Güllena. Foto: Reuters

V Carigradu so medtem v ločeni operaciji iskali 62 akademikov s tamkajšnje glavne univerze.

Turška policija iskanje akademikov izvaja v 17 provincah, med drugim tudi v konservativnem mestu Konya v osrednji Anatoliji, kjer veliko podporo uživa vladajoča Stranka za pravičnost in razvoj (AKP). Večina osumljencev je članov Univerze Selcuk v Konyi, med njimi tudi nekdanji rektor univerze Hakki Gokbel.

Turške oblasti so v četrtek začele tudi obširno operacijo v podjetjih, ki jih sumijo financiranja Gülena. Racije so izvedli v pomembnih podjetjih, kot je proizvajalec oblačil Aydinli Group, pekarna Güllüoglu Baklava in modna hiša Eroglu Holding. Pri tem so pridržali več deset ljudi, med njimi generalnega direktorja podjetja Aydinli Group Omerja Faruka Kavurmacija ter člana vladajoče stranke AKP in zeta carigrajskega župana Kadirja Topbasa. Policija je med preiskovanjem pisarn nekaterih direktorjev našla Gülenove knjige.


Turčija oglašuje Švedsko kot državo posilstev
Ob zaostrovanju odnosov med Turčijo in Švedsko se je na mednarodnem letališču Atatürk v Carigradu pojavil oglas, ki Švedski očita, da ima najvišji delež posilstev na svetu. "Potovalno opozorilo! Ste vedeli, da ima Švedska najvišji delež posilstev na svetu," se glasi besedilo oglasa, ki je bil v angleškem in turškem jeziku prikazan na terminalu za odhode. Zaslone za oglaševanje na letališču upravlja zasebno podjetje.
Oglas je očitno odgovor na nedavni tvit švedske zunanje ministrice Margot Wallström, ki je zapisala, da je "turško odločitev za odobritev spolnih odnosov z otroki, mlajšimi od 15 let, treba razveljaviti". Tvit je objavila po tem, ko je turško ustavno sodišče zahtevalo razveljavitev določbe, ki kot "spolno zlorabo" določa vse spolne odnose, v katerih sodelujejo mlajši od 15 let. Po ocenah predlagatelja se namreč s takšnim določilom ne razlikuje med starostnimi skupinami, na primer spolnimi zlorabami otrok in spolnimi odnosi med najstniki. Parlament mora o tem odločiti v roku šestih mesecev.

Med osumljenci je tudi Rizanur Meral, predsednik turške konfederacije poslovnežev in industrialcev Tuskon, ki ima 55.000 članov in ki jo vlada obtožuje financiranja dejavnosti v podporo kleriku. Turški premier Binali Yildrim je dejal, da so po puču prijeli več kot 40.000 državnih uslužbencev, od tega jih je 20.355 v priporu pred sojenjem. Ob tem je bilo odpuščenih več kot 5.000 javnih uslužbencev, skoraj 80.000 pa suspendiranih.

Gülena, ki živi že od leta 1999 v ZDA, je Ankara že večkrat obtožila, da vodi "vzporedno državo", saj ima velik vpliv na turško pravosodje, policijo in medije. Gülen vse obtožbe, tudi glede vpletenosti v puč, ostro zanika.

PKK prevzel odgovornost za napade
Medtem je odgovornost za četrtkovo eksplozijo avtomobila bombe pred sedežem policije v kraju Elazig na vzhodu Turčije prevzela prepovedana Kurdska delavska stranka (PKK). V napadu je umrlo pet ljudi, več kot 200 je bilo ranjenih. Oblasti so odgovornost PKK-ju pripisale že takoj po napadu.

"Naš tovariš je izvedel samomorilski napad pred sedežem policije v Elazigu," je sporočil PKK. Po navedbah PKK-ja je v napadu sicer umrlo 105 policistov, 155 je bilo ranjenih.