Pred zaporom, kjer so zaprti pripadniki obtožene skupine, so se zbrali številni privrženci. Foto: Reuters
Pred zaporom, kjer so zaprti pripadniki obtožene skupine, so se zbrali številni privrženci. Foto: Reuters

Tuje agencije so poročale, da naj bi se sojenje začelo precej kaotično, saj je bila dvorana prenapolnjena, obtoženci pa so se pritožili, da zaradi hrupa ne slišijo ničesar. Sojenje je sodnik takoj na začetku prekinil in zahteval izpraznitev dvorane. Proces se bo nadaljeval 23. oktobra.

Gre za sodni proces proti skupini Ergenekon, ki ima 86 članov, med njimi jih je 46 v priporu. Med obtoženimi so upokojeni vojaški častniki, levi in nacionalistični politiki, novinarji, akademiki in drugi, več kot 2.400 strani dolga obtožnica pa jih v 30 točkah bremeni članstva v teroristični organizaciji, požiganja oboroženega upora proti vladi, pa tudi nezakonitega posedovanja orožja.

Obtoženi želijo sekularno Turčijo
Večina obtoženih je odkritih nasprotnikov turškega premierja Recepa Tajdžipa Erdogana in njegove vlade. Organizirali so tudi več protestov, na katerih so zahtevali ohranitev sekularne Turčije. Protestov se je udeleževalo več sto tisoč privržencev. V opoziciji poudarjajo, da je kazenska obravnava obtoženih maščevanje Erdoganove stranke za pravičnost in razvoj, saj si želijo okrepiti vlogo islama v sekularni Turčiji.

B. T.