Premier Erdogan je med protesti Twitter označil kot
Premier Erdogan je med protesti Twitter označil kot "najhujšo grožnjo družbam", "povzročitelja težav" in "nadlogo" ter polnega "najhujših laži". Foto: EPA
Turška vlada je bila zaradi izjemnega nasilja policije nad protestniki deležna tudi kritik iz tujine. Foto: EPA

"Da spletu ... a absoluten ne njegovi zlorabi kot orodja za izvajanje zločinov, nasilja, kaosa in nereda," je dejal turški minister za prevoz in komunikacije Binali Yildirim, ki je podjetja, ki upravljajo družbena omrežja, pozval k sodelovanju z oblastmi. Te namreč intenzivno iščejo ljudi, ki bi jih kaznovale za množične proteste proti vladi, ki po Turčiji potekajo od konca maja.

Do zdaj so oblasti po poročanju portala rt.com, ki se sklicuje na turški časopis Aksam, tožilstvu predale najmanj 35 imen. V Turčiji je namreč nezakonito "žaljenje" javnih uslužbencev, ta prepoved pa se po mnenju oblasti nanaša tudi na objave na spletu. Namestnik premierja Recepa Tayyipa Erdogana Bekir Bozdag je dejal, da so "elektronsko objavljene kletvice in žaljivke" pripomogle k protestom. "Zločini, ki so določeni z zakonom, se ne spremenijo, če so izvedeni na Facebooku, Twitterju ali na druge elektronske načine," je dejal.

Turški notranji minister Muammer Guler je pred kratkim dejal, da vlada pripravlja osnutek zakona, ki bi omejil vsebino na družbenih omrežjih. To naj bi bil odgovor vlade na "provokativni" material, ki se objavlja na spletu. Novi zakon bi vladi dodelil pristojnost, da preiskuje in preganja posameznike, ki objavljajo žaljiv material. Kot je poročal turški časopis Hurriyet, so oblasti že začele pregledovati približno pet milijonov tvitov na temo protestov.

Facebook zanikal sodelovanje z oblastmi
Premier Erdogan je sicer leta 2008 za dve leti prepovedal dostop do spletne strani YouTube, češ da naj bi vsebovala obscen material, povod za prepoved pa je bil posnetek, ki naj bi žalil ustanovitelja sodobne Turčije Kemala Atatürka. Erdoganovi namestniki upajo, da bo Facebook turškim oblastem dovolil prečesati podatke in identificirati morebitne organizatorje demonstracij. Še več, minister Yildrim je pred dnevi dejal, da Facebook z oblastmi že sodeluje. "Facebook že dolgo deluje koordinirano s turškimi oblastmi. Imajo svojo enoto v Turčiji. Z njimi nimamo nikakršnih težav," je dejal. Facebook je nato v izjavi sicer zavrnil možnost razkritja kakršnih koli informacij vladi, v podjetju pa so izrazili zaskrbljenost glede morebitnih prihodnjih podobnih zahtev.

Po besedah ministra Yildrima tudi Twitter ni pokazal "pozitivnega pristopa", kot naj bi ga Facebook, kljub "nujnim opozorilom" Turčije. Turška vlada je sicer Twitter kot tudi druga omrežja pozvala, naj v državi vzpostavijo predstavniško pisarno. "Ko potrebujemo informacijo, bi radi imeli nekoga v Turčiji, ki jo lahko priskrbi," je dejal Yildrim. Oblasti so Twitter tudi pozvale, naj razkrije identiteto ljudi, ki so objavljali vsebine, žaljive do premierja Erdogana. Twitterjev odziv na ta poziv ni znan. Yildrim je sicer pojasnil, da želi vlada le "stišati družbena omrežja", ne pa jih onemogočiti.

Protesti v Turčiji so se začeli 28. maja, ko je skupina protestnikov preprečila poseg v carigrajski park Gezi, na kar je policija odgovorila izjemno nasilno. Protesti so se kmalu prelevili v protivladne proteste in se razširili po državi.