Vsi dogovori za rešitev ciprskega vprašanja so do zdaj padli v vodo. Foto: EPA
Vsi dogovori za rešitev ciprskega vprašanja so do zdaj padli v vodo. Foto: EPA

"Gospodarska kriza bi morala biti pomembna lekcija za vse nas, kajti na koncu, če bi bil otok združen, bi to imelo velik gospodarski potencial," je dejal turški predsednik, ki meni, da bi bila odprava gospodarskih sankcij prvi korak za Turško republiko Ciper, ki jo sicer priznava le Ankara.

"Predlagamo sočasno odpravo vseh omejitev in embargov, tako da lahko ustvarimo novo ozračje za pogovore o novih korak naprej. Upam, da bo to sporočilo dobro razumljeno," je dejal Gül in presodil, da "nova vlada na grški strani" prav tako pomeni pomembno priložnost za napredek.

Na grški južni in turški severni del je Ciper razdeljen od leta 1974, ko je turška vojska zavzela severno tretjino otoka v odgovor na poskus državnega udara, katerega cilj je bil pridružiti otok Grčiji.

Načrt ZN-a za združitev otoka je turški del sprejel leta 2004, vendar pa je padel na referendumu v grškem delu otoka, tako da je v Evropsko unijo leta 2004 vstopil le grški del Cipra.

Prav Ciper je ena od glavnih ovir za vstop Turčije v EU. Pogajanja med Turčijo in EU-jem so se začela že leta 2005, a so leta 2010 zastala. Od skupno 35 poglavij je Turčija na pogajanjih z EU-jem doslej odprla samo 13 poglavij.