Umirjeni Tusk je Kaczynskemu očital, da ni izpolnil obljube o gradnji treh milijonov domov za revne Poljake. Foto: EPA
Umirjeni Tusk je Kaczynskemu očital, da ni izpolnil obljube o gradnji treh milijonov domov za revne Poljake. Foto: EPA
Tusk utišal Kaczynskega

Med enourno debato je Tusk besedno razorožil živčnega Kaczynskega in jasno podal liberalno sporočilo svoje stranke. Vodja Državljanske platforme je državne medije tudi obtožil, da favorizirajo premierjevo stranko Zakon in pravičnost. Anketa vodilnega poljskega spletnega portala, v kateri je sodelovalo 13.000 ljudi, je pokazala, da kar 90 odstotkov vprašanih meni, da je bil Tusk prepričljivejši.

Tusk je premierju očital krivdo za poslabšanje odnosov z Nemčijo in odhod številnih Poljakov v tujino. Kaczynski je nasprotnika obtožil, da bo v primeru zmage mehak do korupcije in pozval volivce, naj preprečijo vrnitev liberalne ekonomske politike. "V dveh letih, odkar ste na oblasti sta dva milijona Poljakov izbrala liberalno ekonomijo. Na žalost v Veliki Britaniji, na Irskem, v Španiji in na Nizozemskem," mu je vrnil vodja opozicije.

Kaczynski se zavzema za socialno politiko in pomoč družinam ter čistko t. i. korumpirane postkomunistične elite, medtem ko opozicijska Državljanska platforma poudarja pomen hitrejših reform in približevanja evrskemu območju ter izboljšanje odnosov z EU-jem.

Volitve 21. oktobra
Poljaki bodo na predčasne parlamentarne volitve odšli 21. oktobra, potem ko je predčasne volitve poljski predsednik Lech Kacyznski sklical v začetku septembra po razpadu vladajoče koalicije. Kriza v poljskem političnem prostoru je nastala, potem ko je premier odstavil ministre dveh manjših koalicijskih strank Samoobramba in Liga poljskih družin, zato sta izstopili iz vlade in od takrat premier vodi manjšinsko vlado.

K. T.

Tusk utišal Kaczynskega