Berlusconiju v primeru Ruby očitajo zlorabo položaja in plačevanje za spolne odnose s tedaj 17-letno Karimo El Mahroug, znano pod umetniškim imenom Ruby. Foto: EPA
Berlusconiju v primeru Ruby očitajo zlorabo položaja in plačevanje za spolne odnose s tedaj 17-letno Karimo El Mahroug, znano pod umetniškim imenom Ruby. Foto: EPA

Berlusconijevi odvetniki so zahtevali, da sojenje prestavijo v Monzo, bliže njegovi vili v Arcoreju, češ da je sodišče v Milanu pristransko do njega, oziroma da sojenje prekinejo, saj bi premierju moralo soditi posebno sodišče. Milansko sodišče je ugotovilo, da glede pristojnosti ni dvoma, saj premier Berlusconi Ruby iz zapora ni spravljal v okviru premierskih obveznosti, ampak je šlo za očitno zlorabo položaja. Sojenje se bo nadaljevalo 3. oktobra.

Italijansko ustavno sodišče je pred kratkim sporočilo, da bo obravnavalo pritožbo glede pristojnosti milanskega sodišča, ki so jo na sodišče naslovili poslanci Berlusconijeve stranke Ljudstvo svobode. Odločitev naj bi bila znana v nekaj mesecih.

Na milanskem sodišču poteka tudi zaslišanje v aferi Mills, v kateri tožilci Berlusconija obtožujejo, da je svojega nekdanjega britanskega odvetnika Davida Millsa podkupil, da bi pričal v njegovo korist v dveh drugih sodnih postopkih, povezanih z njegovim poslovnim imperijem. Na sodišču poteka zaslišanje dveh prič iz Švice, ki naj bi bili seznanjeni z nakazilom 600.000 dolarjev v Millsovo korist.

Berlusconi je najprej napovedal, da se bo zaslišanja udeležil, a je nazadnje prihod odpovedal, ker ga je predsednik republike Giorgio Napolitano povabil na pogovor o gospodarskih in političnih razmerah v državi. Njuno srečanje je trajalo približno eno uro, vsebine pogovora pa niso razkrili.