Orbanova stranka bo imela 133 sedežev v madžarskem parlamentu. Foto: EPA
Orbanova stranka bo imela 133 sedežev v madžarskem parlamentu. Foto: EPA
Budimpešta
Madžarski parlament bo tudi prihodnja štiri leta orodje v Orbanovih rokah. Foto: EPA

Kot je poročala madžarska tiskovna agencija, je volilna komisija preštela 99,99 odstotka glasov, zato je zdaj že jasno, da bo Orbanova stranka obdržala dvotretjinsko večino v parlamentu, kar pomeni, da bo lahko v prihodnjem štiriletnem mandatu neovirano spreminjala zakonodajo.

Stranka Fidesz je na volitvah dobila 44,5 odstotka glasov in tako daleč za sabo pustila zvezo Enotnost, v katero se je januarja povezalo pet levosredinskih strank. Zveza je zbrala le 26 odstotkov glasov, volilni izidi izpred štirih let pa je popravila skrajno desna, do Romov in Judov sovražna stranka Jobbik, ki je zbrala 20,5 odstotka glasov.

Izidi so bili precej tesni
Zaradi precej tesnih izidov v nekaterih okrožjih ni bilo jasno, ali bo Fidesz dosegel mejo 133 sedežev v 199-članskem parlamentu, kar predstavlja dvotretjinsko večino. V soboto zvečer je postalo jasno, da bo imela Orbanova stranka natanko 133 sedežev, zveza Enotnost bo imela 38 sedežev, stranka Jobbik pa 23 sedežev.

"Zdaj je jasno, da bo imel Fidezs znova dvotretjinsko večino," je za agencijo Reuters povedal Peter Kreko, direktor političnega think tanka Political Capital. "In to pomeni, da se bo skrajna politika Madžarske nadaljevala," je še dodal.

Orban sprejel številne vprašljive posege v zakonodajo
V zadnjih štirih letih je Orban s pomočjo dvotretjinske večine v parlamentu sprejel in spremenil številne zakone ter tako izpeljal globoke in z vidika demokracije precej vprašljive posege v madžarsko zakonodajo. Kritiki so Orbanu očitali, da je povsem povozil opozicijo, očitali so mu kratenje medijske svobode in kršitev demokratičnih pravil ter sporne posege v neodvisnost sodstva in centralne banke, pa tudi spreminjanje medijske in volilne zakonodaje.

Orban je vse obtožbe ves čas zanikal in v svoji predvolilni kampanji obljubljal, da bo podobno politiko vodil tudi prihodnja štiri leta. "Volivci so nam podelili jasen mandat, da nadaljujemo svoje delo, in tega ni mogoče postavljati pod vprašaj," je po zmagi na volitvah povedal Orban. "S tem ko so glasovali za Fidesz, so dali svoj glas tudi za novo ustavo, gospodarsko politiko in vlado kot stranko ljudi," je še dodal.

Končni uradni izidi bodo objavljeni 25. aprila, ko se izteče rok za morebitne pritožbe na izide volitev.