30-letna Maria Eugenia Sampallo je pred sedmimi leti izvedela, kdo so njeni pravi starši. Foto: EPA
30-letna Maria Eugenia Sampallo je pred sedmimi leti izvedela, kdo so njeni pravi starši. Foto: EPA
Osvaldo Rivas
Osvaldo Rivas in njegova žena primera nista javno komentirala. Foto: EPA

Nista moja starša, sta moja ugrabitelja.

Maria Eugenia Sampallo

Tožbo je vložila Maria Eugenia Sampallo, katere biološki starši so bili med 30.000 žrtvami obdobja t. i. umazane vojne. Osvaldo Rivas in Maria Cristina Gomez sta bila obsojena ponarejanja dokumentov in skrivanja identitete njune hčerke, za kar sta dobila kazen osem oziroma sedem let zapora. Nekdanji vojaški kapitan Enrique Berthier, obsojen, da je vzel Mario Eugenio in jo dal paru, je dobil deset let zapora.

Za "posvojitelja" hotela 25 let
Gre za prvi primer, ko je otrok zapornikov, ki so izginili med t. i. umazano vojno, vložil tožbo zoper svoje posvojitelje. Po objavi sodbe so skupine za človekove pravice, ki so čakale pred zveznim sodiščem v Buenos Airesu, izrazile različne občutke. Zadovoljni so, da je bila trojica obsojena, a so pričakovali višje kazni. Maria Eugenia je želela, da bi bila njena posvojitelja obsojena na 25 let, najvišjo možno kazen v Argentini.

Hči levičarskih aktivistov
"Nista moja starša, sta moja ugrabitelja," je povedala. Da sta njena biološka starša pogrešana politična zapornika Mirta Mabel Barragan in Leonardo Ruben Sampallo, je izvedela leta 2001, ko je dobila rezultate testiranja DNK-ja. Levičarska aktivista so vojaške oblasti ugrabile decembra 1977, ko je bila Mirta šest mesecev noseča. Maria Eugenia se je rodila v skrivnem internacijskem taborišču, kmalu po rojstvu pa so jo vzeli njenim staršem. Njen oče jo najverjetneje ni nikoli videl.

Za starši izginile vse sledi
Za njenimi starši je nato izginila vsaka sled. "Izginila" sta skupaj z okoli 30.000 drugimi žrtvami vojaškega režima, ki je v Argentini vladal med letoma 1976 in 1983.

Ugrabljenih okoli 500 otrok
Maria Eugenia je nato živela pri svojih posvojiteljih, leta 2001 pa je skupina, ki so jo ustanovile babice ugrabljenih otrok, ugotovila njeno pravo identiteto. Po ocenah naj bi okoli 500 otrok dali družinam, ki so simpatizirale z vojaškim režimom. Od takrat so jih našli 88, vpleteni v primer Marie Eugenie pa upajo, da bo pozornost, ki jo je primer zbudil, sprožila še več vprašanj.

T. V.

Nista moja starša, sta moja ugrabitelja.

Maria Eugenia Sampallo