Premier Mikola Azarov je znova pozval k razreševanju odprtih trgovinskih vprašanj v tristranskem dialogu Ukrajine, Rusije in EU-ja. Foto: MMC RTV SLO/STA/Reuters
Premier Mikola Azarov je znova pozval k razreševanju odprtih trgovinskih vprašanj v tristranskem dialogu Ukrajine, Rusije in EU-ja. Foto: MMC RTV SLO/STA/Reuters

Za nezaupnico je glasovalo le 186 poslancev, kar je precej manj od potrebnih 226 glasov. Poslanci vladajoče stranke so se glasovanja vzdržali.

Premier Mikola Azarov se je na nujni seji parlamenta opravičil za nasilno policijsko posredovanje na protestih v Kijevu. "V imenu vlade bi se rad opravičil za dejanja organov pregona na Trgu neodvisnosti," je dejal, medtem ko so opozicijski poslanci vzklikali: "Odstop!"

Azarov je znova pozval k razreševanju odprtih trgovinskih vprašanj v tristranskem dialogu Ukrajine, Rusije in EU-ja. Ukrajinska opozicija zahteva odstop tako Azarova kot predsednika države Viktorja Janukoviča.

Nasilni protesti
Množični protesti, največji po oranžni revoluciji leta 2004, so posledica odločitve ukrajinske vlade, da se zaradi nasprotovanja Rusije odpove sklenitvi pridružitvenega sporazuma z EU-jem, ki bi ga morali po načrtih podpisati prejšnji teden v Vilni.

Po sobotnem nasilnem posredovanju policije se je v nedeljo na demonstracijah zbralo več kot 100.000 ljudi, protesti pa so se sprevrgli v krvavo nasilje pred predsedniško palačo.
Pred poslopjem parlamenta v Kijevu se je tudi danes zbralo več tisoč protestnikov. V posredovanju policije, ki je s solzivcem in gumijevkami skušala z osrednjega kijevskega trga razgnati protestnike, je bilo ranjenih več kot 30 ljudi.