Na ulicah Pekinga bo več policistov. Foto: Reuters
Na ulicah Pekinga bo več policistov. Foto: Reuters

Nova oborožena pekinška enota bo imela 150 vozil, njena naloga pa bo posredovati proti terorizmu in nasilnemu kriminalu na hiter in učinkovit način.

Mestne oblasti so sporočile, da so patrulje na ulice poslali ob "trenutnih resnih in zapletenih razmerah v boju proti terorizmu".

Patruljna vozila bodo nameščena ob večjih križiščih in na glavnih prometnicah. Njihova naloga bo posredovati proti incidentom z noži ali bombami ter množičnemu nasilju.

V Pekingu bo po novem tudi težje kupiti večje količine goriva. Kupci se bodo morali najprej registrirati na policijski postaji in navesti razlog za nakup.

Kitajska je bila v zadnjem času priča več krvavim napadom, ki naj bi jih izvedli skrajneži iz avtonomne pokrajine Sinkiang na zahodu države, kjer živi muslimanska ujgurska manjšina.

Med odmevnejšimi incidenti sta bila lanski požar avtomobila na pekinškem Trgu nebeškega miru, ko je umrlo pet ljudi, in napad z noži na železniški postaji v Kunmingu na jugozahodu države, ko je bilo marca ubitih 29 ljudi.

Organizacije za človekove pravice za izbruh nasilja krivijo kitajske oblasti in njeno zatiralno politiko v Sinkiangu.