Eden od napisov na transparentih:
Eden od napisov na transparentih: "Šli bomo v zapor, ampak v vojsko pa ne". Foto: Reuters

Po mnenju sodišča namreč ne obstaja pravna podlaga, ki bi ultraortodoksnim vojaškim obveznikom omogočala, da se služenju izognejo, zato je vladi premierja Benjamina Netanjahuja ukazala, da začne nabor tudi za ultraortodoksne predstavnike.

Senat je odredil tudi ustavitev financiranja ješiv, katerih študenti bi se izogibali služenju vojaškega roka.

Protestniki so sedeli in ležali na avtocesti, policisti so jih dvigovali in vlekli proč, policisti na konjih pa so se zaganjali v množico. Številni protestniki so bili opremljeni s transparenti in vzklikali "V zapor! Ne v vojsko!" ter "Izrael je antisemitska država".

"Vsi smo prišli sem z enim ciljem, odražamo stališče celotne ortodoksne javnosti,” je za AP povedal mladenič, ki se je predstavil kot Ozer. "Celotna ortodoksna javnost gre raje v zapor kot pa v vojsko.”

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ultraortodoksni Judje vidijo svoj študij v talmudski šoli, ki jo obiskujejo od najstniških do začetka dvajsetih let, kot njihov doprinos k zaščiti države. Mnogi se bojijo, da bo večji stik s posvetno družbo prek vojske oddaljil privržence od strogega spoštovanja vere.

Bi lahko celo padla Netanjahujeva vlada?

Služenje vojaškega roka je v Izraelu obvezno – v skladu z veljavno izraelsko zakonodajo morajo moški odslužiti tri leta vojaškega roka, ženske pa dve leti.

Izjeme pri obveznem služenju vojaškega roka so že desetletja vir političnih trenj v državi, torkova sodba vrhovnega sodišča, ki se nanaša na več kot 60.000 ultraortodoksnih Judov, primernih za vojaško služenje, pa je odziv na peticije številnih skupin civilne družbe, ki izjemam niso naklonjene.

Po poročanju AP-ja bi odločitev sodišča lahko celo pripeljala do padca Netanjahujeve vlade. Ultraortodoksni voditelji še niso sporočili, ali bodo zaradi razsodbe izstopili iz vlade, so pa njihovi sledilci za nedeljo napovedali množični protest v Jeruzalemu.