Usoda ameriškega ščita v Evropi ostaja negotova. Foto: EPA
Usoda ameriškega ščita v Evropi ostaja negotova. Foto: EPA
C-17
Prestrezne rakete bi prevažali s transportnim letalom C-17. Foto: www.boeing.com
Poljaki in Čehi niso najbolj navdušeni, da bi na njihovem ozemlji namestili ameriške vojaške "inštalacije". Foto: EPA

Ideja o protiraketnem ščitu v vzhodni Evropi se je porodila v glavah članov administracije nekdanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, ki je v ščitu videl najboljšo obrambo pred morebitnimi raketnimi napadi "malopridnih" držav, pri čemer so imeli v Washingtonu v mislih predvsem Iran.

V skladu z ameriškimi načrti bi bilo v podzemnih silosih na Poljskem nameščenih deset prestreznih raket in na Češkem še radarska postaja. Že od začetka je največji nasprotnik tega načrta Moskva, ki v ščitu vidi grožnjo za rusko nacionalno varnost. Če je Bush kljuboval ruskim zadržkom, pa je s prihodom Obame zavel toplejši veter v odnosih med državama in sedanji ameriški predsednik je že nekajkrat izrazil pripravljenost na kompromise.

Pripelješ, namestiš, (izstreliš), razstaviš, odpelješ
In eden od takih kompromisnih predlogov se je v sredo znašel na predsednikovi mizi in njegovo oceno pričakujejo do konca leta. Namesto stacionarno nameščenih prestreznih raket bi ameriško podjetje Boeing zgradilo več kot 21 ton težak prestrezni sistem, ki bi ga lahko v skladu s potrebami s transportnim letalom C-17 prepeljali v katero koli oporišče zveze Nato po svetu, kjer bi rakete postavili na okoli 18 metrov visoko izstrelitveno rampo. Ko bi nevarnost minila, bi vse skupaj razstavili in odpeljali.

Če je stalna namestitev prestreznega sistema politično preveč občutljiva zadeva, potem ljudje ne smejo misliti, da obstaja le možnost stacionarne namestitve raket, je pojasnil podpredsednik Boeinga Greg Hyslop, ki je v podjetju pristojene za obrambne sisteme.

Simulacija je pokazala, da bi lahko dvostopenjske prestrezne rakete v predvidena vojaška oporišča po svetu prepeljali v 24 urah. Projekt bi bil lahko končan do leta 2015, zanj pa je preddvideno manj stroškov kot za prejšnji načrt protiraketnega ščita, ki naj bi stal najmanj milijardo dolarjev.

ZDA prehitevale realnost
O predlogu mobilnih prestreznih raket so govorili na konferenci o protiraketni obrambi v Huntsvillu v ameriški zvezni državi Alabama, kjer je sodeloval tudi namestnik načelnika Združenega štaba oboroženih sil ZDA general James Cartwright.

Zanimivo je bilo priznanje Catwrighta, da je bilo pri pripravah načrtov za protiraketni obrambni sistem več slabih predpostavk, sploh pa po njegovem mnenju ni bilo potrebno tako hitenje, saj so se za napačna izkazala predvidevanja, da bi lahko Iran ali Severa Koreja izstrelila medcelinsko raketo prej kot je to mogoče po današnjih ocenah.

Do uresničitve grožnje ne more priti tako hitro, kot smo mislili, je dejal general in pojasnil, da bi bile trenutne ameriške obrambne zmogljivosti dovolj za uničenje vsaj 15 medcelinskih raket s pomočjo prestreznih raket, ki so trenutno nameščene v silosu na Aljaski in v Kaliforniji. "To je veliko več kot jih lahko izstreli 'malopridna' država," je bil jasen Catwright.