Odnosi med Rusijo in ZDA se, odkar je v Belo hišo prišel Obama, izboljšujejo. Foto: Reuters
Odnosi med Rusijo in ZDA se, odkar je v Belo hišo prišel Obama, izboljšujejo. Foto: Reuters

Strani, ki sta se od avgusta lani, ko sta se Rusij in Gruzija zapletli v vojno, grdo gledali, sta spoznali, da je čas za pospešen skupen boj proti afganistanskim upornikom, tihotapljenju mamil, somalijskim piratom, terorizmu in širjenju jedrskega orožja, je sporočil generalni sekretar Nata Jaap de Hoop Scheffer. Poudaril je, da razlike med severnoatlantskim zavezništvom in Moskvo glede Gruzije ostajajo. "Toda to ni več ovira, v Svetu Nato-Rusija lahko razpravljamo o mnogih drugih stvareh," je dodal.

Srečanje Sveta Nato-Rusija na grškem otoku Krf je potekalo teden, preden bo v Moskvo na pogovore z ruskim kolegom Dmitrijem Medvedevom dopotoval predsednik ZDA Barack Obama. Sledilo bo zasedanje predsednikov vlad in držav skupine G8 med 10. in 12. julijem, ki bo v L'Aquili.

Na teh srečanjih naj bi se popravili zaradi Gruzije in ruskega nasprotovanja postavitvi delov ameriškega protiraketnega ščita v Evropi močno načeti odnosi med Washingtonom in Moskvo, ki so v zadnjem času spominjali na napete odnose med velesilama med hladno vojno.