Ob 6-letnici umora premierja Rafika Haririja so v Bejrutu odkrili njegov spomenik. Foto: EPA
Ob 6-letnici umora premierja Rafika Haririja so v Bejrutu odkrili njegov spomenik. Foto: EPA
Pripadnik Hezbolaha
Hezbolah je napad najverjetneje izvedel v sodelovanju s Sirijo, za katero je Hariri postal prevelika ovira v nadaljnjem obladovanju Libanona. Foto: EPA

Minister Marwan Charbel je napovedal, da bodo sprožili prizadevanja za aretacijo četverice. Sodišče ZN-a, ki preiskuje umor Rafika Haririja leta 2005, je v četrtek Libanonu izročilo zapečateno obtožnico in naloge za aretacijo štirih Libanoncev, obtoženih vpletenosti v umor. Mediji so zatem objavili imena štirih obtoženih; gre za člane Hezbolaha Mustafo Badredina, Salima Ajaša, Asada Sabro in Huseina Anaisija.

Kako ohraniti mir v Libanonu?
"Te zadeve se moramo lotiti mirno in modro, da bi ohranili javni mir. Če bo razmere razneslo, bomo izgubili vsi," je dodal minister, ki je za soboto sklical sestanek vseh varnostnih služb, na katerem bodo uskladili iskanje obtožencev.

V preteklih mesecih, ko je postajalo vse bolj jasno, da bo sodišče ZN-a krivdo za umor Haririja pripisalo pripadnikom Hezbolaha, je to šiitsko gibanje, ki ga ZDA štejejo med teroristične organizacije, večkrat nakazalo, da tega ne bo sprejelo križem rok.

Hezbolah bo odgovoril v soboto
Od predaje obtožnice Libanonu se Hezbolah še ni oglasil, bo pa imel njegov vodja Hasan Nasralah po napovedih v soboto televizijski nagovor. Glavni zaveznik Hezbolaha, vodja druzov Walid Jumblat, je medtem na novinarski konferenci že posvaril pred državljansko vojno. Po njegovih besedah je stabilnost v globoko razdeljenem Libanonu pomembnejša od pravosodja.

Krizo v državi je januarja letos že povzročila novica, da je tožilec posebnega sodišča ZN-a za Libanon Daniel Bellemare preiskovalnemu sodniku tega sodišča predal obtožnico za umor Haririja. Hezbolah in njegovi zavezniki so takrat od libanonske vlade zahtevali, da se odreče sodišču.

Hezbolah zdaj najvplivnejši v vladi
Ker vlada tega ni storila, so umaknili svoje ministre iz prozahodne vlade Haririjevega sina Saada Haririja, ta pa je posledično padla. Čez pet mesecev, 13. junija, je nato novi libanonski premier Najib Mikati oblikoval novo vlado, v kateri imajo večino Hezbolah in njegovi zavezniki.

Krvava odstranitev sunitskega voditelja
Posebno sodišče so na prošnjo Libanona ustanovili leta 2007 z resolucijo Varnostnega sveta Združenih narodov. Njegova naloga je odkriti in soditi odgovornim za umor Haririja, enega najvidnejših sunitskih voditeljev, ki je bil v eksploziji avtomobila bombe v Bejrutu skupaj s še 22 ljudmi ubit 14. februarja 2005.