Po smrti Ibrahima Rugove se bodo verjetno spremenila razmerja med vodilnimi strankami kosovskih Albancev. Foto: EPA
Po smrti Ibrahima Rugove se bodo verjetno spremenila razmerja med vodilnimi strankami kosovskih Albancev. Foto: EPA
Ibrahim Rugova
Kosovski predsednik je lani zbolel za pljučnim rakom. Foto: EPA
Ibrahim Rugova in deček v albanski narodni noši
Prebivalci Kosova so imeli radi svojega predsednika. Foto: EPA

Ustavna določila določajo, da predsednika voli parlament, kandidata pa predlaga stranka z največ poslanci. Za izvolitev je potrebna dvotretjinska večina, navadna večina pa v morebitnem tretjem krogu glasovanja.

Smrt 61-letnega kosovskega predsednika Rugove je posledica pljučnega raka. V zadnjem času je bil Rugova vidno šibek, septembra lani pa se je zaradi bolezni zdravil tudi v ameriškem vojaškem oporišču Landstuhl v Nemčiji. Po vrnitvi je dejal, da o svojem odstopu ne razmišlja, in je izrazil vero v svoje okrevanje. Zahtevno terapijo je po vrnitvi iz Nemčije opravljal kar v svoji rezidenci.

Umrl naj bi pred poldnevom. Na njegovi rezidenci je bila zastava spuščena na pol droga, pred njo pa so se zbrali njegovi sodelavci, varnostniki in sosedje, ulice v Prištini pa so se spraznile.

Rugova je za seboj kosovskim Albancem pustil veliko zapuščino. Zadnjih 15 let je posvetil boju za neodvisnost pokrajine, pri tem pa je bil tudi uspešen, saj bi se morala pogajanja o njenem končnem statusu začeti ta mesec. Balkanski Gandi, kot so ga nekateri poimenovali, pa v svoji stranki Demokratična zveza Kosova (LDK) nima znanega naslednika.

V odzivih o miroljubju Rugove
Avstrijsko predsedstvo EU-ju in generalni sekretar Nata sta ob smrti Ibrahima Rugove prebivalcem Kosova izrekla globoko sožalje. Avstrijska zunanja ministrica Ursula Plasnik je dejala, da se je Rugova neomajno prizadeval za interese Kosova in deloval po načelu nenasilja. Jaap de Hoop Scheffer ga je označil za zavezanega ideji demokratičnega, miroljubnega in multietničnega Kosova.

Vodja Misije ZN-a na Kosovu (Unmik) Sören Jessen Peterssen je sporočil, da je bila zadnja želja Rugove združitev vseh voditeljev in prebivalcev na Kosovu. Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je izrazil sožalje njegovi ženi in družini, sožalja pa so v Prištino poslali tudi iz Tirane, Skopja in Zagreba.

ZN prestavil začetek pogovorov
Posebni odposlanec ZN-a Martti Ahtisaari je sporočil, da bodo začetek pogovorov o prihodnjem statusu Kosova najverjetneje prestavili na začetek februarja iz spoštovanja do Rugove. Pogovori med kosovskimi Albanci in Srbi bi se morali začeti v sredo, potekali pa bodo na Dunaju. Član pogajalske skupine na albanski strani je bil tudi Rugova.

Kosovo je uradno še zmeraj srbska pokrajina, vendar pa je od Natovih napadov leta 1999 pod upravo in nadzorom ZN-a. Zaradi smrti Rugove so že sklicali sestanek vodje misije ZN-a na Kosovu (Unmik) Sörena Jessen-Peterssena, predstavnikov mirovnih sil Nata in predstavnikov albanskih političnih strank na Kosovu. Na izrednem sestanku se bo sestala tudi kosovska vlada, predsedstvo skupščine ter pogajalska skupina za pogajanja.