Relativno liberalni kardinal Martini. Foto: EPA
Relativno liberalni kardinal Martini. Foto: EPA
Martini bo pokopan v Milanu. Foto: EPA

"Cerkev je utrujena ... naše molilnice so prazne," je v svojem zadnjem intervjuju, ki ga je danes objavil italijanski časopis Corriere della Sera, dejal v petek umrli 85-letni kardinal, ki je bolehal za parkinsonovo boleznijo. Martini je Cerkev in papeža pozival k priznanju lastnih napak in k radikalnim spremembam.

V Milanu, kjer je bil 20 let nadškof, se je na tisoče ljudi zvrstilo ob njegovi krsti. Martini, ki se je upokojil leta 2002, je užival spoštovanje tako papeža Benedikta XVI. kot njegovega predhodnika, papeža Janeza Pavla II.

Kritičnost ali pragmatičnost?
Martini, pripadnik reda jezuitov, je bil znan po svojih relativno liberalnih stališčih do vrste tem. V omenjenem intervjuju je dejal, da Cerkev ne uživa dovolj zaupanja med katoličani in dodal: "Naša kultura je postala stara, naše cerkve so velike in prazne, cerkvena birokracija narašča, naši verski rituali in oblačila, ki jih nosimo, pa so pompozni."

Če Cerkev ne bo popustljivejša do ločenih oseb, bo izgubila pripadnost bodočih generacij, je bil pragmatičen Carlo Maria Martini. Priljubljeni kardinal je bil oster glede spolnih zlorab otrok, ki že leta pretresajo RKC. Ti škandali obvezujejo Cerkev, da se poda na pot spremembe, je menil Martini.

Kondomi "manjše zlo"
Leta 2008 je, znova v duhu pragmatizma, kritiziral cerkveno prepoved kontracepcije, češ da je s tem od sebe najverjetneje odrinila številne vernike, leta 2006 pa je za kondome dejal, da so lahko "v določenih situacijah manjše zlo".

Kardinal Martini je bil, kot poudarja BBC, priznan akademik in poznavalec Svetega pisma, pa tudi avtor priljubljenih knjig o religiji. Papež Benedikt XIV. je zaradi Martinijevih kritik v kočljivem položaju. Odločiti se mora, ali naj se udeleži njegovega pogreba v ponedeljek v Milanu. Številni opazovalci menijo, da bi bil to močan signal enotnosti Cerkve.

B. V.