Foto:
Foto:
Aslan Abašidze je zatrdil, da se Adžarija ne namerava odcepiti od Gruzije.

Prodi je v Bruslju, po srečanju z začasno predsednico Gruzije Nino Burdžanadze, povedal, da bo dva milijona evrov namenjenih za organizacijo predčasnih predsedniških volitev, pet milijonov evrov pa bodo namenili v obliki žvil. Ob tem je Prodi zavrnil prošnjo, da bi bila Gruzija sprejeta v program EU-ja za sodelovanje z državami Vzhodne Evrope.

Burdžanadzejeva je ob tem izrazila željo, da bi Gruzija postala del evropske družine narodov.

Adžarija se ne želi odcepiti
Voditelj gruzijske avtonomne pokrajine Adžarije Aslan Abašidze se je zavzel za prestavitev predsedniških volitev, ki naj bi bile 4. januarja, saj država ni pripravljena na volitve. Po njegovem mnenju bi morali volitve izpeljati junija prihodnje leto. Abašidze je napovedal, da se bo v primeru, če volitve ne bodo preložene, Adžarija odločila za bojkot volitev. Hkrati je zanikal, da se želi Adžarija odcepiti od Gruzije.

Poskus atentata
Voditeljica gruzijske Nacionalne demokratske stranke Irina Sarišvili je bila v torek tarča poskusa atentata. Sarišvilijevo, ki je podpirala nekdanjega predsednika Eduarda Ševardnadzeja, je izstrelek za malenkost zgrešil ter zadel okno in kovinska vrata.

Dogodka Sarišvilijeva ni želela komentirati, dejala pa je, da so ji v preteklosti že večkrat grozili na različne načine. Prejšnji teden pa naj bi ji nekdo po telefonu grozil iz paralamenta. Sicer pa je bil mož Sarišvilijeve leta 1995 žrtev atentata, po njegovi smrti pa je sama prevzela vodenje stranke.