Joe Biden in Ursula von der Leyen sta se nazadnje srečala novembra lani na zasedanju skupine G20 na Baliju. Predsednica Evropske komisije, ki je položaj prevzela decembra 2019, je bila nazadnje v Washingtonu novembra 2021. Foto: Reuters
Joe Biden in Ursula von der Leyen sta se nazadnje srečala novembra lani na zasedanju skupine G20 na Baliju. Predsednica Evropske komisije, ki je položaj prevzela decembra 2019, je bila nazadnje v Washingtonu novembra 2021. Foto: Reuters

Biden in von der Leyen sta se po poročanju dopisnika RTV Slovenija iz Washingtona Andreja Stoparja strinjala glede trdnosti in dinamičnosti povezav med Evropsko unijo in ZDA, hkrati pa je bilo očitno, da na sodelovanje gledata vsak skozi svojo prizmo. Za predsednika Bidna je v tem trenutku najpomembnejše vprašanje energetske varnosti, ki je neločljivo povezano z razvojem vojne v Ukrajini.

"Evropsko unijo vidimo kot velik prispevek k splošni in gospodarski varnosti. Mislim, da bi naši narodi lahko imeli in da imajo od tega veliko koristi. Podprli smo pogumne Ukrajince, pomagamo jim in uvedli smo zgodovinske ukrepe, ki spodkopavajo in zapletajo Putinove zmožnosti financirati to vojno. Podprli smo evropsko energetsko varnost – spomnim se, da sva razpravljala o skupnih prizadevanjih, s katerimi bi zagotovili dovolj utekočinjenega plina. Dobavili smo ga dvakrat več," je dejal ameriški predsednik.

"Veliko ste nam pomagali, ko smo se želeli znebiti odvisnosti od ruskih fosilnih goriv, pomagali ste s povečanjem dobav utekočinjenega zemeljskega plina, pomagali ste nam skozi energetsko krizo," je Ursula von der Leyen še povedala Bidnu. "Smo partnerji v podpori Ukrajini, ki se bojuje za svobodo in neodvisnost. Rusijo silimo, da plača za to grozljivo vojno. Tesno smo povezani, branimo svoje vrednote. Danes bomo govorili tudi o zakonu za zmanjšanje inflacije, in menim, da je zelo dobro, da obstaja takšna velika naložba v nove in čiste tehnologije. Želimo to uskladiti z zelenim načrtom za naložbe," je dejala še pred pogovori za zaprtimi vrati.

Predsednica Evropske komisije je poudarila gospodarsko sodelovanje, zlasti dostopanje evropskih podjetij na tržišče razvoja novih energetskih tehnologij. "Mislim, da je za nas zelo pomembno povezovanje sil na ključnem področju prihodnosti, namreč pri boju proti podnebnim spremembam in omejevanju globalnega segrevanja. Za nas je bilo in je pomembno povezovanje tam, kjer se dopolnjujemo, pri razvoju proizvodnje čistih tehnologij na obeh straneh. Mislim, da nam bo to uspelo v treh korakih: pri električnih vozilih, pri dostopanju na ameriško tržišče, pri kritičnih surovinah, s krepitvijo oskrbovalnih verig in z odprtim dialogom o pobudah na obeh straneh Atlantika," je dejala.

Ameriški predsednik je pred pogovori izrekel dobrodošlico in spomnil, da ji je pred dvema letoma dejal, da se bodo odnosi med ZDA in EU-jem po izteku mandata prejšnje ameriške vlade spremenili.

Predsednica Evropske komisije in predsednik ZDA sta potrdila zavezništvo. Foto: Reuters
Predsednica Evropske komisije in predsednik ZDA sta potrdila zavezništvo. Foto: Reuters

Sodelovanje pri dobavi kritičnih materialov

Von der Leyen je po srečanju z Bidnom povedala, da so začeli dialog okrog subvencij ameriškim podjetjem iz ameriškega protiinflacijskega zakona, za katerega je dejala, da je pomemben zaradi velikih vlaganj v zeleno energijo. Na srečanju, ki ga je opredelila kot zelo dobro, sta se po njenih besedah tudi dogovorila, da bodo sodelovali za dostop kritičnih materialov iz Evrope na ameriški trg.

"V okviru zakona o zmanjšanju inflacije so ZDA in EU sprejeli dva pomembna koraka, začeli so si prizadevati za sporazum o kritičnih materialih in varnih dobavnih verigah za akumulatorje v EU-ju ter varen dostop do ameriškega trga. Hkrati se bo začel dialog o spodbudah za čisto energijo," je dejala komisarka.

To potrjuje tudi daljša skupna izjava obeh strani po srečanju. Ta pravi, da so EU in ZDA v trgovinskem sporu glede ameriških subvencij za zelene tehnologije naredili pomemben korak naprej, zato se bodo začeli pogajati o sporazumu o surovinah za akumulatorje električnih avtomobilov.

Skupna izjava pravi, da so EU in ZDA zavezani reševanju podnebne krize, pospeševanju globalnega gospodarstva čiste energije ter vzpostavljanju odpornih, varnih in raznolikih dobavnih verig čiste energije. Obe strani priznavata, da so ti cilji v središču ameriškega zakona o zmanjšanju inflacije in zelenega načrta za naložbe v EU-ju.

"Nemudoma nameravamo začeti pogajanja o ciljnem sporazumu o kritičnih surovinah, da bi se lahko te, ki so pridobljene ali predelane v EU-ju, upoštevale pri izpolnjevanju zahtev za čista vozila, kar je pogoj za davčne olajšave za čista vozila iz zakona o zmanjšanju inflacije. Sodelovanje je tudi potrebno za zmanjšanje neželenih strateških odvisnosti v teh dobavnih verigah ter za zagotovitev njihove raznovrstnosti in razvoja z zaupanja vrednimi partnerji," piše v izjavi.

Biden in von der Leyen sta se tudi dogovorila, da do oktobra letos pridejo do konca s pogajanji o svetovnem dogovoru za jeklo in aluminij.

Glede vojne v Ukrajini izjava potrjuje nadaljevanje pomoči napadeni državi, in sicer dokler bo to potrebno, in enako tudi z nadaljevanjem sankcij proti Rusiji. Izjava pri tem poudarja prizadevanja za zmanjšanje evropske odvisnosti od ruskih virov energije, med drugim z nakupom plina iz ZDA.

"Še naprej si bomo skupaj prizadevali za energetsko varnost in trajnost v Evropi z diverzifikacijo virov, zmanjšanjem porabe energije in zmanjšanjem odvisnosti Evrope od fosilnih goriv," med drugim piše v izjavi.

Von der Leyen in Biden potrdila zavezništvo EU-ja in ZDA