Džang Song Teka so med drugim obtožili tudi tega, da je oviral državno proizvodnjo železa, gnojil in vinalona, sintetičnega vlakna, ki ga izdelujejo v Severni Koreji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Džang Song Teka so med drugim obtožili tudi tega, da je oviral državno proizvodnjo železa, gnojil in vinalona, sintetičnega vlakna, ki ga izdelujejo v Severni Koreji. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Džang Song Tek v družbi Kim Džong Ila
Džang Song Tek je bil v preteklosti nečakov mentor in oblast v senci. Foto: Reuters

.
Novica o usmrtitvi Džang Song Teka 12. decembra je v svetu sprožila ugibanja o tem, ali je poskušal Kimov stric, ki je veljal za drugega človeka v Severni Koreji, pravzaprav izpodriniti svojega nečaka.

The New York Times se je razpisal o tem, da sta bili v državi že nekaj časa dve frakciji, prva zvesta mlademu voditelju in druga stricu. Celotna zgodba pa se očitno začne in konča pri denarju.

V tej skrivnostni in izolirani državi naj bi namreč vrsto let ves dobiček od prodaje morskih sadežev ter proizvodnje orožja in dobiček izvoznih podjetij prejela severnokorejska vojska. Ta je dobljena sredstva namenila oskrbi vojske s hrano, visoki vojaški oficirji pa naj bi Kimovi družini v zahvalo pošiljali denar.

Obuditev gospodarstva
Največji trg za severnokorejska živila, kot so gobe, školjke, raki, morsko uho in morske kumare, je bila dolgo časa Južna Koreja. A po incidentu leta 2010, ko je Severna Koreja potopila južnokorejsko ladjo, je postal novi glavni trg Kitajska.

Ko je mladi Kim pred dvema letoma nasledil svojega očeta, je vojski odvzel del pravic, ki jih je imela nad zaslužkom od prodaje morskih sedežev in izvoza ter jih prenesel na svoj kabinet. To naj bi storil predvsem z namenom obuditve gospodarstva v državi.

Kot poroča The New York Times, je imel škarje in platno o porabi teh sredstev v rokah ravno Kimov stric Džang. Ali povedano drugače, dobiček od prodaje premoga, rakcev in školjk je bil nakazan na njegov račun oziroma na račun državnih institucij, ki so bile pod njegovim nadzorom, med njimi tudi administrativnega dela vladajoče Delavske stranke Koreje, ki jo je vodil.
Podhranjeni vojaki
Džang je med drugim odločal tudi o tem, koliko sredstev od dobička bo namenjenih vojski. Po poročanju radia Radio Free Asia naj bi Kim jeseni letos po ogledu vojakov ocenil, da so ti podhranjeni, zato naj bi nadzor nad pobiranjem morskih sedežev znova prenesel nazaj na vojsko.

S tem pa se seveda ni strinjal ne stric Džang Song Tek ne njegovi sodelavci, ki nadzora niso hoteli predati. Če ne gre zlepa, gre pa zgrda, pravi pregovor - zato se je Kim odločil, da bo na območje, kjer nabirajo morske sadeže, poslal 150 državnih vojakov. Džangovi podaniki so se jim uprli, prišlo je do streljanja. Tudi nekaj smrtnih žrtev naj bi bilo.

Javna usmrtitev
Ameriški časopis je še zapisal, da je težko vedeti, kaj je vzrok usmrtitve Džanga, saj je "več denarja v premogu kot v morskih sadežih". V javnosti je znano le to, da je bilo v stričevi obsodilni obsodbi zapisano, da je "svojim marionetam na hitro ukazal prodajo premoga in drugih dragocenih podzemnih virov".

Dva najbližja Džangova sodelavca naj bi ubili pred strelskim vodom, a ne z navadno puško, temveč s protiletalsko strojnico. Podoben postopek usmrtitve naj bi izvedli že avgusta letos, ko so zaradi kršenja zakona o pornografiji usmrtili 12 umetnikov, med katerimi naj bi bila tudi Kimova nekdanja ljubica. Kot je znano, so strica javno usmrtili pred strelskim vodom s puško.