Kosovski premier Agim Ceku je pred dnevi napovedal, da bo Kosovo 28. novembra enostransko razglasilo neodvisnost od Srbije. Foto: EPA
Kosovski premier Agim Ceku je pred dnevi napovedal, da bo Kosovo 28. novembra enostransko razglasilo neodvisnost od Srbije. Foto: EPA
Zasedanje skupine za stike

Šlo je za prvo srečanje po propadu pogajanj znotraj Varnostnega sveta Združenih narodov, a po dveurnih pogovorih, ki so jih evropski diplomati označili za "odprte in konstruktivne", nihče ni želel dajati izjav.

Strokovnjaki iz ZDA, Rusije, Nemčije, Velike Britanije, Francije in Italije so že predtem napovedali, da bi se nova pogajanja med stranema, ki ne bi trajala več kot 120 dni, lahko začela avgusta ali septembra.

Pogajanja med sprtima stranema naj bi dobila novo obliko, saj naj bi bila poleg skupine za stike ustanovljena še skupina treh pogajalcev, iz ZDA, Rusije in EU-ja, ki naj bi jo po besedah slovenskega zunanjega ministra Rupla zastopal diplomat, najverjetneje na veleposlaniški ravni. Trojka naj bi pomagala opredeliti dnevni red in okoliščine pogajanj, ne bi pa imela pooblastil za pripravo dokumentov.

Putin vztraja pri veljavnosti resolucije 1244
Rusija in EU želita, da bi se doseženi dogovor potrdil tudi z resolucijo VS-ja, saj se EU boji, da bi morebitna razglasitev neodvisnosti brez potrditve tega organa lahko povzročila razkol med članicami 27-erice, s čimer pa se ne strinjajo predstavniki ZDA.

Lahko uspešno končajo Ahtisaarijevo delo?
Za prenos vodenja pogajanj na skupino za stike, ki so jo konec leta 2005 ustanovili Združeni narodi, so se prejšnji teden odločili ZDA in EU, saj so zaradi stalnega nasprotovanja Rusije in njenega vlaganja veta propadla prizadevanja za sprejetje resolucije v okviru VS-ja.

Posebni odposlanec ZN-a za Kosovo Martti Ahtisaari, ki je do zdaj vodil 13-mesečna pogajanja, je izjavil, da je njegova misija končana. Ponudil je, da lahko sodeluje svetovalec skupine, a na sestanek ni bil povabljen.

Zasedanje skupine za stike