Center Simona Wiesenthala uvršča Ašnerja kot četrtega najbolj iskanega še živečega nacističnega zločinca. Foto: EPA
Center Simona Wiesenthala uvršča Ašnerja kot četrtega najbolj iskanega še živečega nacističnega zločinca. Foto: EPA
Na ustaške zločine spominja spomenik v Jasenovcu, kjer je bilo med drugo svetovno vojno največje nacistično koncentracijsko taborišče na Hrvaškem. Foto: EPA

Danes 95-letni Milivoj Ašner je bil v času vojne policijski poveljnik ustaškega režima na Hrvaškem in naj bi takrat organiziral množične deportacije Judov, Srbov in Romov v krajevna nacistična koncentracijska taborišča, kjer je umrlo na tisoče ljudi, ki niso bili Hrvati.

"Kdor je bil zvest hrvaški državljan, se mu ni nikoli nič zgodilo. Za druge je bila moja teorija: Nisi Hrvat, sovražiš Hrvaško, v redu, toda pojdi nazaj v svojo domovino," je Ašner povedal v pogovoru za hrvaško televizijo in ob tem pojasnil, da je organiziral deportacije ljudi, vendar ne v koncentracijska taborišča, ampak v njihovo domovino. Sam vztraja, da ima čisto vest in se je pripravljen pojaviti pred hrvaškimi sodniki, od katerih pričakuje oprostitev, če bodo le pošteni.

Ašner je s Hrvaške zbežal v Avstrijo leta 2005, ko ga je hrvaško pravosodje obsodilo za zločine proti človeštvu in vojne zločine v Požegi med letoma 1941 in 1942. Zagreb je od avstrijskih oblasti zahteval njegovo izročitev, vendar je Dunaj to možnost zavračal z opravičilom, da gre za avstrijskega državljana, ko pa se je izkazalo, da Ašner nima avstrijskega državljanstva, pa so se sklicevali na zastaranje primera in ga razglasili za duševno motenega in tako nesposobnega sodelovanja v sodnem procesu.

Haider noče izgubiti "dragocenega" soseda
Da njegovo zdravje ni tako slabo, kot zatrjujejo Avstrijci, se je izkazalo v preteklih dneh, ko so ga videli v družbi hrvaških navijačev v Celovcu, kjer trenutno stanuje. Škandal je bil še večji, ko se je v njegov bran postavil nekdanji vodja avstrijske svobodnjaške stranke Jörg Haider, ki je Ašnerja označil za "dragocenega" soseda, in dejal, da bi mu morali pustiti zadnje dneve njegovega življenja preživeti v miru.

"To je mogoče samo v Avstriji," se je na izjave skrajnega desničarskega avstrijskega politika ogorčeno odzval Ephraim Zuroff, vodja Centra Simona Wiesenthala, ki se že desetletja ukvarja z iskanjem nacističnih zločincev in je Dunaj znova pozval k izročitvi Ašnerja Hrvaški. Tudi judovske organizacije so ogorčene nad obnašanjem Avstrije, ki jo obtožujejo, da ima premalo politične volje za kaznovanje nacističnih zločincev.

G. V.