Štiri moške so po samo treh dneh sojenja obsodili na smrt z obešenjem. Foto: Reuters
Štiri moške so po samo treh dneh sojenja obsodili na smrt z obešenjem. Foto: Reuters
Farkunda
28-letna Farkunda se je šolala, da bi postala verska učiteljica. Foto: Reuters

28-letno žensko z imenom Farkunda je sredi marca v središču Kabula napadla skupina moških, jo do smrti pretepla, nato pa njeno truplo z avtom vlekla po ulicah Kabula, ga zažgala in odvrgla v reko. Dejanje so opazovali številni mimoidoči, pa tudi pripadniki policije, ki so le stali tam in niso ukrepali. Napadli so jo, ker naj bi zažgala Koran, a je prva preiskava pokazala, da za to dejanje ni nobenih dokazov.

Kot je zdaj jasno, se je Farkunda izobraževala, da bi postala verska učiteljica, in se je tistega dne prepirala s svojim verskim učiteljem o prodaji amuletov v svetišču Shah-Du-Shamshaira ženskam. Učitelj jo je med prepirom obtožil, da je zažgala Koran, kar je slišala množica, in jo napadla.

Proces je trajal samo tri dni
V povezavi z napadom je policija prijela 49 ljudi, med njimi tudi 19 policistov. Obtoženi so se morali braniti zaradi napada, umora in spodbujanja drugih, naj sodelujejo pri napadu, po samo treh dneh sojenja pa je sodnik na prvostopenjskem sodišču sprejel odločitev. Štiri moške so obsodili na smrt z obešanjem, osem jih je obsojenih na 16 let zapora, 18 moških pa so oprostili.

19 policistov so obtožili, da niso izpolnili svojih dolžnosti ter preprečili napada in zaščitili ženske. Sodišče naj bi odločitev glede obtožbe zaradi "malomarnosti na dolžnosti" sprejelo v nedeljo.

Obsodbe z vseh delov sveta, predvsem zaradi odnosa do žensk
Napad, ki se je zgodil v bližini ene izmed kabulskih mošej, je bil prvi tovrstni napad v Afganistanu, pa čeprav so ženske v velikem delu države še vedno diskriminirane in pogosto tarče napadov, kjer storilci niso kaznovani. Po incidentu so številni prebivalci ostro kritizirali tako napad na nedolžno žensko kot tudi neodzivnost policije, obsodbe napada pa so se vrstile tudi z vseh strani sveta.