Bombe v Sadr Cityju so za seboj pustile le razbitine. Foto: Reuters
Bombe v Sadr Cityju so za seboj pustile le razbitine. Foto: Reuters
Napad v Iraku
Bombni napad je v bagdadski četrti povzročil krvavo razdejanje. Foto: Reuters
Bombni napad v Iraku
V Sadr Cityju so ulice popolnoma uničene. Foto: Reuters
Bagdad pretresel najhujši napad

Istočasno s šestimi usklajenimi avtomobili bombami v bagdadski četrti Sadr City so napadalci sredi belega dne izvedli drzen napad na šiitsko vodeno ministrstvo in še dodali olje na ogenj sektaškim napetostim. Avtomobili bombe so bili parkirani na tržnici, vsak pa naj bi bil napolnjen s sto kilogrami eksploziva. Po besedah prič naj bi ljudje zajeli sedmi avtomobil bombo, s katerim se je skušal razstreliti samomorilski napadalec.

V napadu je bil ranjen še 257 človek, številke pa rastejo iz minute v minuto. Takoj po napadu so oblasti v Bagdadu za nedoločen čas uvedle policijsko uro. Suniti so že večkrat obtožili šiitske milice, da stojijo za številnimi ugrabitvami, mučenji in umori civilistov, ki so stalnica v Bagdadu.

Večinsko prebivalstvo v Iraku so šiiti, ki so bili v času režima nekdanjega iraškega diktatorja Sadama Huseina vseskozi zatirani, vladali pa so suniti. Po ameriški invaziji se je to spremenilo in na volitvah so šiitske stranke zmagale ter prevzele oblast.

Bush in Maliki o nasilju
ZDA, ki podpirajo šiitsko vlado, vse bolj pritiskajo na šiitske in sunitske politične voditelje, naj odločneje ukrepajo za ustavitev nasilja, ki čedalje bolj spominja na državljansko vojno.
O brezglavem nasilju se bosta prihodnji teden pogovarjala ameriški predsednik George Bush in iraški premier Nuri Al Maliki. Zaradi negotovih razmer v Iraku bo srečanje potekalo v sosednji Jordanji. Al Maliki je že obljubil, da bo razpustil šiitske milice, predvsem tiste, ki so zveste skrajnemu kleriku Al Sadru.

Napadalce razgnali ameriški helikopterji
Na ministrstvu za zdravje, kakšnih pet kilometrov od Sadr Cityja, kjer so bombe izbrisale celotne ulice, je bilo ranjenih pet ljudi, ko je približno 30 gverilcev s stelnim orožjem izstrelilo vodene granate in izstrelke. Gverilci so obkolili ministrstvo in poskušali vdreti, vendar so jih zadrževale iraške sile.

Namestnik ministra za zdravje je iraško vojsko obtožil, da se ni odzvala na klice na pomoč. Ameriški helikopterji in vojaške enote, ki so prispele na prizorišče, so nazadnje napadalce razkropili. Le nekaj trenutkov za tem se je streslo še v Adhamiji, sunitski enklavi v pretežno šiitskem vzhodnem Bagdadu.

Le redki napadu v Iraku do zdaj so terjali skupno več kot sto žrtev. Gre za najhujši in najsmrtonosnejši napad od marca 2004, ko je bilo v dvojnih napadih v Bagdadu in Kerbali ubitih 171 ljudi. V poročilu ZN-a so zapisali, da je bil oktober najbolj krvavi mesec v Iraku za civiliste, saj jih je umrlo več 3.700, večina izmed njih v Bagdadu. Iraške oblasti sicer vztrajajo, da je številka precej nižja.

Bagdad pretresel najhujši napad