V noči na sredo so imeli veliko dela predvsem gasilci, saj so protestniki zažigali gume in zabojnike za smeti, gorela sta tudi avtomobil in skladišče tovarne Famos v Hrasnici. Foto: MMC RTV SLO/EPA
V noči na sredo so imeli veliko dela predvsem gasilci, saj so protestniki zažigali gume in zabojnike za smeti, gorela sta tudi avtomobil in skladišče tovarne Famos v Hrasnici. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Protesti v BiH-u so se pred osmimi dnevi začeli v Tuzli, saj so ljudje opozarjali na nevzdržne socialne razmere, kar je posledica tega, da je šlo zelo veliko podjetij v stečaj. Protesti, ki so se stopnjevali tudi v nasilje, so se razširili tudi po drugih mestih. Foto: MMC RTV SLO/EPA
Sarajevo
Protesti tako kot pretekle dni potekajo tudi v Zenici, Čeliću, Srebreniku, Kalesiji, Sapni, Lukavcu in Živinicah. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Kot poroča Dnevni avaz, so inšpektorji sektorja kriminalistične policije Federalne uprave policije urednikom televizijskih in radijskih postaj ter časopisov odredili izročitev zbranega avdiovizualnega gradiva in besedil, ki so jih njihovi novinarji zbrali na protestih med 7. in 11. februarjem. Odredba velja za naslednje medije: RTV BiH, RTV FBiH, TV 1, Al Džazira Balkans, Dnevni avaz, Oslobođenje, Intersoft, Hayat TV, TVSA in OBN.

Gradivo jim bo policija začasno odvzela za 15 dni od izdaje odredbe, z namenom, da ga bodo uporabili kot dokazno gradivo v kazenskih postopkih. Osebam, ki ne bodo hotele izročiti zahtevanega gradiva, je zagrožena denarna kazen 25.000 evrov (50.000 konvertibilnih mark), v skrajnem primeru je zagrožen tudi odvzem prostosti, poroča Dnevni avaz.

"Mediji objavljajo lažne informacije"
MMC-jev novinar Boris Vasev, ki spremlja dogajanje v Tuzli, je dejal, da so ljudje izredno kritični do poročanja velikih domačih medijev. "Objavljajo informacije, da naj bi bili na mejah tanki, ta informacija se je izkazala za neresnično. Govorili so tudi o orožju. Veliko je informacij, ki so dokazano lažne. Mediji so politično in tajkunsko povezani, in če kakšnemu politiku koristi, da to protestniško gibanje ugasne, bo povedal, da je napovedano nasilje, da so nekje našli mitraljez, potem pa od tega ni nič. Ljudje so jezni na medije, ker hujskajo na prefinjen način."

Protestniki zahtevajo oblikovanje tehničnih vlad
Kot je še dejal Vasev, se v Tuzli tedensko (vsako sredo) pred sodiščem zberejo delavci tovarn, ki so šle v stečaj. Mesečne plače 175 evrov nekateri niso dobili od oktobra 2010. "Ti delavci zahtevajo premik postopkov proti ljudem, ki so uničili podjetja. Nekateri so proti tem podjetjem zaradi neizplačila plač vložili tudi posamične tožbe, saj te stojijo že več let."

Za danes ob 18.00 uri je v Tuzli napovedan že šesti plenum, ideja neposrednega odločanja državljanov se sicer širi tudi v druga mesta, kot je Mostar. "Ena izmed zahtev protestnikov po odstopu vlad je formiranje tehnične vlade do 1. marca. To je rok, ki so ga protestniki postavili skupščini kantona Tuzle. V tehnični vladi morajo biti izključno nestrankarski ljudje in ljudje, ki niso povezani s tajkunskimi zgodbami. V tehnični vladi zahtevajo strokovnjake in absolutno so optimistični, da je to izvedljivo."

Že osmi dan pa protestirajo tudi prebivalci Tuzle
Okoli desete ure zjutraj se jih je pred tovarnami Polihem, Poliolhem, Dita, Livnica, Tuzla Kvarc, Tuzlaputevi zbralo več kot 300 ljudi. Protestniki so z miroljubnim protestiranjem izkazali svoje nezadovoljstvo nad pravosodnimi institucijami. Nekaj se jih je namenilo proti sedežu sindikata, za katerega menijo, da je naredil veliko premalo.

Delavci so od kantonske vlade zahtevali izplačilo enkratne denarne pomoči 250 evrov, povezovanje delovne dobe in zdravstveno zavarovanje. Vlado so tudi pozvali, naj reši podjetja, ki jih je mogoče rešiti. Zahtevali so tudi znižanje plač ministrov v kantonski vladi. Nato so zahteve razširili z zahtevo po odstopu kantonske vlade in izpustitvi prijetih protestnikov, kar se je tudi zgodilo.

V BiH-u je sicer uradno zaposlenih 27 odstotkov prebivalstva, kar 44 odstotkov delovno sposobnega prebivalstva pa je brezposelnega.

Sprejet odstop vlade kantona Sarajevo
Predstavniki skupščine kantona Sarajevo (SKS) so na izredni seji sprejeli odločitev komisije za izbor, imenovanje in administrativna vprašanja SKS-ja o odstopu kantonalnega premierja Suada Zeljkovića in razrešitvi vseh ministrov v vladi KS-ja. Po obstoječem zakonu morajo novo vlado sestaviti 60 dni po odstopu ministrov. Ti bodo svoje delo opravljali tudi v vmesnem času.

Nekdanja tovarna Famos v plamenih
Kljub odstopu celotne garniture pa se razmere na ulici Sarajeva še vedno niso umirile. V noči na sredo so imeli veliko dela predvsem gasilci, saj so protestniki zažigali gume in zabojnike za smeti, gorel je tudi avtomobil in skladišče tovarne Famos v Hrasnici. Ranjenih ni bilo.

Dodik vendarle privolil v predčasne volitve
"Če želi opozicija predčasne volitve, smo pripravljeni, da jih organiziramo," je dejal predsednik Republike srbske Milorad Dodik po srečanju Zveze neodvisnih socialdemokratov (SNSD)

Predlog za spremembo volilne zakonodaje, ki jo je v torek v parlamentu predstavila Socialdemokratska stranka zunanjega ministra Zlatka Lagumdžije, pa je Dodik znova zavrnil. Po srečanju stranke v Banjaluki je ocenil, da bi sprememba volilne zakonodaje pomenila ukinitev državnih struktur, ki jih predvideva daytonski mirovni sporazum.

Več opozicijskih strank v BiH-u, med njimi tudi vodilna Srbska demokratska stranka (SDS), je Dodika in vlado pod vodstvom Željka Cvijanovića že pozvalo k odstopu in razpisu predčasnih volitev. Državna volilna komisija je pred tednom dni razpisala redne volitve na začetku oktobra.