Vodja muslimanske skupnosti v BiH-u Mustafa Cerić in predsednik predsedstva Sulejman Tihić sta se sprehodila mimo bosanskih žensk, ki so protestirale proti odločitvi haaškega sodišča. Foto: Reuters
Vodja muslimanske skupnosti v BiH-u Mustafa Cerić in predsednik predsedstva Sulejman Tihić sta se sprehodila mimo bosanskih žensk, ki so protestirale proti odločitvi haaškega sodišča. Foto: Reuters
Boris Tadić
Srbski predsednik je izrazil olajšanje ob razsodbi, ki je Srbijo oprostila genocida. Foto: Reuters
Nad razsodbo sodišča so bile najbolj zgrožene Bosanke, ki so v Srebrenici izgubile svoje može in sinove. Foto: Reuters
Odzivi BiH in Hrvaške na razsodbo
Odzivi Srbije na sodbo Haaškega sodišča

Predsedujoči predsedstvu Bosne in Hercegovine Nebojša Radmanović je izrazil svoje razočaranje nad sodbo in dejal, da bo ta podžgala nove napetosti v državi, nad odločitvijo haaškega sodišča pa sta razočarana tudi muslimanski in hrvaški član predsedstva. Vsi trije so prebivalce BiH-a pozvali, naj ne ragirajo na obsodbo in naj v državi ohranijo red in mir.

Srbiji se je odvalil kamen od srca
Srbiji je razsodba prinesla olajšanje. Srbski predsednik Boris Tadić je dejal, da je sodba za Srbijo pomembna, saj je zavrgla vse obtožbe, srbsko skupščino pa je pozval, naj sprejme resolucijo, ki bo obsodila genocid v Srebrenici. "Za vse nas je najhujši del sodbe to, da Srbija ni naredila vsega, kar bi lahko, da bi preprečila genocid," je dejal srbski predsednik.

Srbski premier Vojislav Koštunica je dejal, da je odkrivanje vojnih zločinov in sankcionoranje njihovih storilcev edini način za mir na prostoru nekdanje Jugoslavije. "Razsodba Meddržavnega sodišča v Haagu je zelo pomembna, ker je osvobodila Srbijo težke obtožbe, da je storila genocid," je bil zadovoljen Koštunica.

Koštunica je še dodal, da bo Srbija še naprej težila k izpolnjevanju vseh zahtev sodišča v Haagu, saj je "v interesu Srbije, da se to sodelovanje kar najhitreje konča".

Republika Srbska: Sodba je pot do sprave
V Republiki Srbski so prepričani, da je z razsodbo zaključeno pomembno poglavje zgodovine in ustvarjena možnost za izboljšanje odnosov BiH s sosedami ter znotraj države same. Premier Republike Srbske Milorad Dodik je izrazil prepričanje, da zločin v Srebrenici ni bil genocid.

Hrvaška ni presenečena
Hrvaški predsednik Stipe Mesić ni presenečen nad razsodbo Haaškega sodišča. "Kot država ni bila obsojena niti nacistična Nemčija, bili pa so obsojeni posamezniki in skupine," je povedal Mesić. Dejal je, da bo Hrvaška natančno proučila sodbo Meddržavnega sodišča v Haagu in se na podlagi tega odločila, kako bo sama postopala pri svoji obtožbi Srbije za vojne zločine med vojno na Hrvaškem, a da je mala možnost, da bi tožba Hrvaške uspela.

Ljudstvo razočarano nad sodiščem
Najbolj razočarani nad sodbo pa so bili ljudje, na katerih je zločin v Srebrenici pustil grozovit pečat. Ženske, ki so v Srebrenici izgubile svoje može in sinove, so zgrožene nad odločitvijo sodišča. "Sodba je k hudi bolečini dodala le žalitev in predstavlja katastrofo za prebivalce Bosne in Hercegovine," je bila odločna 60-letna Fatija Suljić.

EU: Razsodbo je treba spoštovati
Nemško predsedstvo Evropske unije je vpletene strani pozvalo, naj spoštujejo razsodbo sodišča v Haagu in izrazilo upanje, da bo sodba prispevala k zaprtju bolečega poglavja na ozemlju nekdanje Jugoslavije. V Berlinu so Beograd pozvali, naj razsodbo razume kot "nadaljnjo priložnost, da se ogradi od zločinov, ki jih je zagrešil Slobodan Milošević med svojim vladanjem".

Del Pontejeva zadovoljna
Z razsodbo je bila zadovoljna tudi glavna tožilka Mednarodnega sodišča za zločine na območju nekdanje Jugoslavije Carla del Ponte. Pozdravila je predvsem dejstvo, da je bil pokol v Srebrenici označen za genocid in da sodišče zahteva, da mora Srbija Haaškemu sodišču izročiti obtožence za zločin.

Odzivi BiH in Hrvaške na razsodbo
Odzivi Srbije na sodbo Haaškega sodišča