Bolivijski otroci bodo lahko zakonito delali. Foto: EPA
Bolivijski otroci bodo lahko zakonito delali. Foto: EPA

Desetletni otroci bodo lahko delo opravljali le, če bodo hodili v šolo in bodo samozaposleni. Hkrati bo novi zakon dovoljeval 12-letnim otrokom, da s privolitvijo staršev delajo za druge.

V odsotnosti bolivijskega predsednika Eva Moralesa je zakon podpisal podpredsednik države Alvaro Garcia Linera. Po njegovih besedah zakonodaja odseva potrebe Bolivije, ki je ena najrevnejših držav v Južni Ameriki.

"Predsednik Evo je posredoval, da se je prepričal, da smo z zakonom uravnotežili realnost in zakonodajo, pravice in mednarodne sporazume," je dejal Garcia.

Nova zakonodaja se ne dotika le otroškega dela, ampak tudi nasilja nad otroki, in uvaja strožje kazni. Za umor otroka je po novem zagrožena 30-letna zaporna kazen.

V Boliviji po podatkih UNICEF-a dela več kot pol milijona otrok, ki s svojim delom zagotavljajo preživetje svojim družinam. Številni izmed njih na ulicah bolivijskih mest prodajajo hrano ali čistijo čevlje. Veliko težje je tistim, ki morajo delati v rudnikih in na poljih.

Moralesova vlada je zakona sprejela, saj je prepričana, da bi tako lahko izkoreninili revščino.

Mednarodna organizacija dela (ILO) še preučuje bolivijsko zakonodajo zaradi morebitnih kršitev mednarodnih predpisov o otroškem delu. ILO sicer ne dovoljuje dela otrok, ki so mlajši od 15 let, čeprav za države v razvoju dovoljuje starostno omejitev 14 let.

"Bilo bi lažje sprejeti zakon, ki bi bil popolnoma skladen z mednarodnimi konvencijami, ampak tega v Boliviji ne bi bilo mogoče uveljaviti, saj ima naša realnost drugačne potrebe in značilnosti," je dodal Morales.