Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Storilci tega podlega napada bodo razkriti. Naj bo naše prebivalstvo prepričano, da bodo storilci kaznovani," je povedal Recep Tayyip Erdogan na novinarski konferenci dve uri po eksploziji.

Erdogan je še povedal, da prve ugotovitve kažejo na teroristični napad. "Napačno bi bilo reči, da gre nedvomno za teroristični napad, a razvoj dogodkov in začetne obveščevalne informacije mojega guvernerja kažejo, da smrdi po terorizmu," je dejal turški predsednik.

Podpredsednik Fuat Oktay je na prizorišču eksplozije zvečer sporočil, da je "bombo sprožila ženska". Potrdil je šest smrtnih žrtev, število ranjenih se je povzpelo na 81. "Stanje dveh je zelo resno," je dodal. Župan Carigrada Ekrem Imamoglu je izrazil sožalje svojcem žrtev.

Odgovornosti za domnevni teroristični napad ni prevzel še nihče. Če bodo potrdili teroristični nagib, bo to prvi tovrstni napad po letu 2016.

Eksplozija odjeknila sredi polne ulice

Eksplozija je odjeknila ob 16.20 po krajevnem času (14.20 po srednjeevropskem) na ulici Istiqlal v središču mesta, ko je bilo na njej veliko ljudi.

Istiqlal je dolga turistična ulica za pešce v evropskem delu Carigrada, na kateri je veliko število trgovin in restavracij. Poteka med trgom Taksim in muzejem Galata Mevlevihanesi.

Na prizorišče so odhitele številne reševalne in policijske enote, na prvih posnetkih na družbenih omrežjih je bilo slišati silovito eksplozijo. Turški Rdeči križ je sporočil, da v bližnje bolnišnice prevažajo zaloge krvi.

Na omenjeni ulici se je samomorilski teroristični napad zgodil že marca 2016, ko so bili ubiti štirje turisti – trije Izraelci in Iranec, 39 ljudi pa je bilo ranjenih.

Prepoved poročanja o eksploziji

Turški medijski regulator RTUK je eno uro po dogodku turškim medijem prepovedal poročati o eksploziji. S tem naj bi po lastnih navedbah "preprečili paniko".

Izrazi sožalja z vsega sveta

Številne države so izrazile sožalje Turčiji in obsodile napad, med drugim Grčija, Egipt, Ukrajina, Združeno kraljestvo, Italija, Azerbajdžan in Pakistan. Pridružil se jim je generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. "Nato je solidaren s svojo zaveznico Turčijo," je tvitnil. Sožalje je izrazil tudi predsednik Sveta Evropske unije Charles Michel. Sožalje je na Twitterju izrazilo tudi zunanje ministrstvo Slovenije (MZZ).

V eksploziji v Carigradu več mrtvih in ranjenih