Merklova si je po volitvah v Dresdnu še utrdila pogajalski položaj. Foto: EPA
Merklova si je po volitvah v Dresdnu še utrdila pogajalski položaj. Foto: EPA
Štetje glasov v Dresdnu
Možnosti, da bi volilni lističi iz Dresdna spremenili izid volitev, so bile le teoretične. Foto: EPA
Gerhard Schröder
Schröderjevi socialdemokrati si kljub porazu želijo kanclerski položaj. Foto: EPA

Po vseh preštetih glasovih se je izkazalo, da so socialdemokrati (SPD) kanclerja Gerharda Schröderja ostali pri 222 poslancih, konservativno krščanska unija (CDU/CSU) pa jih bo imela po novem 226.

Kandidat konservativcev Andreas Lämmel naj bi namreč zbral okoli 37 odsotkov glasov, medtem ko naj bi kandidatka SPD-ja Marlies Volkmer dobila glasove 32 odstotkov volivcev.

Konservativci slavijo
CDU tako že slavi zmago, saj je predstavnik stranke izide označil kot jasen znak za spremembo oblasti v Berlinu.

V Dresdnu so potekale preložene volitve v nemški parlament, ki se jih je udeležilo več kot 72 odstotkov volivcev. Glasovanje je bilo v tem vzhodnonemškem mestu preloženo zaradi smrti kandidatke nacional-demokratične stranke (NPD) tik pred volitvami.

Razmerje sil pri pogovorih za oblikovanje prihodnje koalicije v parlamentu, ki bo imel najmanj 598 poslancev tako verjetno ostaja nespremenjeno tudi po teh volitvah.

Nemce čakajo težka pogajanja
Nemčija je od volitev 18. septembra v krizi, saj CDU in CSU nista dobila dovolj velike podpore za sestavo vlade, prav tako SPD ne more sestaviti vlade z Zelenimi. Tako so se začeli pogovori o sestavi velike koalicije. Schröder in njegova tekmica Merklova hočeta oba zasesti kanclerski položaj.

Glede oblikovanja te koalicije unija CDU/CSU vztraja, da je treba najprej razrešiti vprašanje kanclerstva, SPD pa skuša na vsak način doseči, da Merklova ne bi bila kanclerka, zato bi to vprašanje pustil odprto do konca. Socialdemokrati namreč menijo, da bi bilo treba najprej ugotoviti, ali se bodo sploh lahko dogovorili o vsebinskih vprašanjih.

Za zdaj ostajajo odprte vse možnosti. Predsednik Horst Kohler, ki bo v prvem krogu predlagal kanclerskega kandidata, je pozval stranke naj si vzamejo čas za razmislek. Ker pri svoji odločitvi ni časovno omejen, bi se lahko pogajanja zavlekla tudi v prihodnje leto.