Foto:
Foto:
Adžarski voditelj Aslan Abašidze

Zveza Nacionalnega gibanja predsednika Sakašvilija in Demokratske stranke predsednice parlamenta Nino Buržanadze je prejela kar 78,6 odstotka glasov.

Nobena opozicijska stranka ni prešla praga 7 odstotkov, ki še vodi v parlament. Gruzijci so tako predsedniku Sakašviliju izrazili podporo za njegove obljubljene reforme, hkrati pa na nasprotni strani za morebitne kritike ni ostalo nikogar. Celo ameriški veleposlanik v Gruziji je dejal, da je pričakoval, da bo opozicija dobila nekaj poslanskih mest. Demokracija potrebuje opozicijo v parlamentu, je še dodal. ZDA so sicer glavni zaveznik novega gruzijskega predsednika.

Prve predhodne uradne rezultate bodo predstavili v ponedeljek.

Na ponovljenih parlamentarnih volitvah je nekaj več kot 2,2 milijona volilnih upravičencev izbiralo še 150 od skupno 235 poslancev enodomnega parlamenta. Tokrat so delno ponovili novembrske volitve, ki jih je vrhovno sodišče delno razveljavilo zaradi ponarejanja rezultatov glasovanja. Kot posledica takratnih protestov je odstopil dotedanji predsednik Eduard Ševardnadze.

Nepravilnosti so pričakovali v avtonomni Adžariji
Mednarodni opazovalci, ki so spremljali volitve v Gruziji, so na voliščih našteli več nepravilnosti, predsednik Sakašvili pa je predvideval, da bi utegnilo biti več kršitev v avtonomni regiji Adžarija.

Tamkajšnje oblasti so se namreč že pred začetkom volitev pritožile, da niso dobile dovolj volilnih lističev. Sakašvili in adžarski voditelj Aslan Abašidze sta že izmenjala nekaj obtožb o tem, kdo želi prirediti rezultate volitev v tej pokrajini ob meji s Turčijo.

Še večja nevarnost za Gruzijo sta Abhazija in Južna Osetija, ki odprto grozita z odcepitvijo. V gruzijskih volitvah sploh nista sodelovali.