Na prizadetem območju je porušenih več tisoč hiš in številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo. Foto: Reuters
Na prizadetem območju je porušenih več tisoč hiš in številni prebivalci so ostali brez strehe nad glavo. Foto: Reuters
Ranjenci na ulicah
Zaradi velikega števila poškodovanih ljudi in bojazni pred popotresnimi sunki so bolnišnice ranjence oskrbovale kar na mestnih ulicah. Foto: EPA

Na letališče v Jogjakarti, starodavni indonezijski prestolnici, ki jo je poleg mesta Bantul potres najbolj prizadel, že prihajajo medicinski pripomočki in vreče za trupla. Zaradi poškodovanih zgradb je sicer letališče zaprto za druge lete. ZN je na prizadeto območje poslal tudi šotore in zaloge pitne vode, ZDA pa so obljubile pomoč v vrednosti 2,5 milijona dolarjev.

Po besedah tiskovnega predstavnika Unicefa je bilo v potresu ranjenih najmanj 20.000 ljudi, več kot 100.000 jih je ostalo brez domov, vendar pa so ti podatki nepopolni. Oblasti pričakujejo, da se bo število žrtev še povečalo, saj jih je veliko pokopanih pod ruševinami.

Prostovoljci hitijo na pomoč
Poleg številnih indonezijskih vojakov prihajajo v Bantul, kjer je umrlo 2.000 ljudi, tudi tovornjaki, polni prostovoljcev iz indonezijskih političnih strank in islamskih gibanj, da bi pomagali pri reševalnih akcijah. Indonezijski predsednik Susilo Bambang Judhojono je svojo pisarno začasno preselil v Jogjakarto, da bi tako lažje usmerjal operacije.

Potresi se kar vrstijo
Sobotni potres je bil 6,3 stopnje po Richterjevi lestvici, v 18 mesecih pa je to že tretji močnejši potres, ki je prizadel Indonezijo. Najmočnejši potres je bil 26. decembra leta 2004, ko je tresenje tal povzročilo nastanek cunamijev, zaradi katerih je samo v Indoneziji umrlo 170.000 ljudi.

Indonezija leži na pacifiškem ognjenem obroču, za katerega je značilna velika potresna in vulkanska aktivnost. V nedeljo zjutraj sta tako območje Tihega oceana stresla dva močna potresa. Otočje Tonga je prizadel potres z magnitudo 6,7 in Papuo Novo Gvinejo potres z magnitudo 6,2.