Iraška vojna je ZDA do zdaj stala 500 milijard dolarjev, ekonomisti pa domnevajo, da bo ta številka še mnogo večja. Foto: EPA
Iraška vojna je ZDA do zdaj stala 500 milijard dolarjev, ekonomisti pa domnevajo, da bo ta številka še mnogo večja. Foto: EPA
Iraška vojna je ena izmed glavnih tem predvolilne kampanje v ZDA. Foto: EPA
Iraška prihodnost ostaja negotova. Foto: EPA

Obcestna bomba, ki je bila v petih letih usodna za večino mrtvih ameriških vojakov, je v nedeljo ubila štiri vojake v njihovem vozilu med patruljo v južnem delu Bagdada. Še pred tragičnim mejnikom je ameriška vojska skušala zmanjšati njegov pomen in kontraadmiral Greg Smith je dejal, da ni razlike med prvo in zadnjo žrtvijo.

Mejniki števila žrtev med ameriškimi vojaki:

1.000 mrtvih - september 2004
2.000 mrtvih - oktober 2005
3.000 mrtvih - december 2006
4.000 mrtvih - marec 2008

Veliko manj natančno je ugotovljeno število mrtvih med iraškimi civilisti, saj iraške oblasti ne vodijo natančne statistike. Ocene različnih organizacij se gibljejo od 100.000 pa kar do milijon mrtvih.

Obsežna ameriška vojaška operacija, ki se je začela pred letom dni in v okviru katere so v Irak napotili dodatnih 30.000 vojakov, je lani prinesla znatno zmanjšanje žrtev in nasilja, a januarja letos se je znova povečalo število napadov in z njimi žrtev.

Bagdad je bil v nedeljo priča enemu najhujših napadov v zadnjem letu, ko je "Zeleno cono", ki je domovanje ameriškega veleposlaništva in iraških inštitucij, stresla vrsta eksplozij granat in izstrelkov. Nedeljsko nasilje je po vsej državi terjalo najmanj 47 žrtev.

Bushu ni žal za vojno
Ob peti obletnici začetka invazije na Irak je ameriški predsednik George Bush rojakom zagotovil, da so ZDA na poti do zmage, zato bi bilo po njegovih besedah nesmiselno začeti z umikom vojakov, ki jih je v Iraku trenutno 160.000, saj bi to le okrepilo sosednji Iran in teroristično mrežo Al Kaida.

Čeprav je prav iraška avantura v veliki meri kriva za drastičen padec Busheve priljubljenosti med Američani, sam ne obžaluje odločitve za vojno, čeprav je ta terjala veliko večje število žrtev in višje stroške, kot so sprva napovedovali.

G. V.