Zdi se, da se je ameriška javnost v dneh po pokolu postavila bolj na stran umirjanja strasti. Foto: EPA
Zdi se, da se je ameriška javnost v dneh po pokolu postavila bolj na stran umirjanja strasti. Foto: EPA
Arizona je ovita v črnino. Foto: EPA
Koliko k takim nasilnim dejanjem pripomore militantna retorika desnice, ki jo pooseblja Sarah Palin? Foto: EPA

Teza ni neosnovana. V lanskoletni volilni kampanji je prav v Arizoni Pamela Gorman, republikanska kandidatka za predstavniški dom kongresa, ostala v spominu po oglasu, v katerem ponosno uporablja orožje, med drugim polavtomatsko puško.
Privlačna rjavolaska tipa Sarah Palin v oglasu izstreljuje rafale, opravljena v ozek kostim in visoke pete, medtem ko jo glas v ozadju promovira kot "konservativno kristjanko in precej natančno strelko".
"Tisti, ki so v kampanji pridobivali pozornost z orožjem, so poslali najhitrejše sporočilo tipa 'Jaz sem zares konservativen'," ocenjuje politolog z univerze Duke v Južni Karolini Mac McCorke.
No, nekateri so šli še dlje. Sharon Angle, kandidatka gibanja Čajanka iz Nevade, je poleg zahteve, da se ZDA umaknejo iz ZN-a, zagovarjala neomejeno pravico državljanov, da nosijo vse vrste orožja. In grozila: "Povečana prodaja streliva kaže na to, da se narod oborožuje. Zakaj, če ne zaradi tega, ker ne verjame vladi? In se boji, da se bo moral boriti za svobodo, kot dopušča drugi amandma ustave. Če ne zmagamo prek volilnih skrinjic, kaj bo naš naslednji korak?"

Je ta naslednji korak po takih pozivih zdaj prišel z dejanjem 22-letnega osumljenega strelca Jareda L. Loughnerja, ki ga obtožnica že bremeni političnih motivov pri poskusu umora kongresnice Giffordsove? Javnost se je pri tem vprašanju še enkrat razdelila. Pa čeprav je v bistvu že leta razdeljena glede tega, koliko drugi amandma ustave "o pravici ljudi do posedovanja in nošnje orožja" omogoča nasilje. Trenutno se omenja predvsem Arizona, v kateri vsi, vključno z duševnimi bolniki (kar naj bi Loughner bil), lahko kupujejo in uporabljajo orožje.
Nobelovec Paul Krugman v svoji kolumni v New York Timesu spominja na to, da si je težko zamisliti demokratskega člana kongresa, ki svojo volilno bazo nagovarja, naj bo "oborožena in nevarna". Desničarji so že napadli Krugmana, češ da je njegovo valjenje krivde na republikance in gibanje Čajanka "patetično" (spletna stran American Conservative Values) in pozivajo NYT, naj ga odpusti kot političnega komentatorja.
Seznam za odstrel
A Krugman ni edini, ki s prstom kaže na desnico, še zlasti na zloglasno gibanje Čajanka. Številni sredinski in levosredinski mediji skušajo najti neko racionalno razlago za tragedijo in pri tem izpostavljajo zlasti pravico do nošnje orožja in militantno retoriko desnice, ki jo pooseblja Sarah Palin.
Nekdanja aljaška guvernerka in republikanska podpredsedniška kandidatka se je v dneh po streljanju znašla na nakovalu, saj je, kot smo poročali že včeraj, prišel na dan njen "seznam za odstrel", na katerem je bila tudi ustreljena demokratska kongresnica Giffordsova.
Še celo tucsonski šerif Clarence Dupnik ni skrival svojega mnenja, da tovrstna retorika igra svojo vlogo pri podpihovanju tovrstnih nasilnih dejanjih.
"Umirimo retoriko"
Napadeni se branijo. Eden od ustanoviteljev gibanja Čajanka, Judson Phillips, v defenzivi skuša krivdo pripisati izključno Loughnerju: "Levica prihaja in nas bo glede tega močno udarila. Mi moramo udariti nazaj močneje s preprosto resnico. Strelec je bil liberalni blaznež. Poudarek na obeh besedah."
Splošno mnenje med konservativci je, da je politiziranje tragedije z demoniziranjem desnice "gnusno", še posebej, ker motiv strelca ostaja neznan.
Morda pa je zgolj čas, da se strasti umirijo. "Konservativci imajo prav, da zavračajo levičarsko kazanje s prstom," pravi David Frum iz Frum Foruma. "A ob tem, ko priznavamo, da ekstremistična retorika ni spodbudila tega zločina, bi morali priznati tudi, da je retorika bila ekstremna in potencialno nevarno ekstremna." Razgret strankarski "govor ni zakrivil tega zločina", a "zločin bi nas moral pozvati k tihemu kolektivnemu sklepu", da se zamislimo nad vplivom naših besed. Poskušajmo vsi malce umiriti retoriko.