Vrh gosti ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters
Vrh gosti ruski predsednik Vladimir Putin. Foto: Reuters

Putin je sodelovanje med Rusijo in Kitajsko označil za enega izmed dejavnikov stabilnosti v svetu. "Nameravamo še bolj okrepiti usklajevanje na vseh mednarodnih platformah, da bi zagotovili svetovno varnost in pravično svetovno ureditev," je še dejal Putin.

Ši pa je pozdravil "globoko prijateljstvo" med Kitajsko in Rusijo v – kot je dejal – kaotičnem svetu. "Svet doživlja globoke spremembe, kakršnih ni bilo že stoletje, mednarodne razmere pa so kaotične in prepletene," je poudaril. Dodal je, da Peking in Moskva nenehno poglabljata sodelovanje, to pa je dalo zagon razvoju in modernizaciji obeh držav. Vezi so "dale močen zagon razvoju, revitalizaciji in modernizaciji obeh držav", je dejal kitajski voditelj.

Odnosi med Kitajsko in Rusijo so se okrepili, odkar je Rusija februarja 2022 začela invazijo v Ukrajini. Zavezništvo med državama, ki si prizadevata razširiti vpliv v svetu, je na Zahodu povzročilo zaskrbljenost.

V Kazanu predstavniki več kot 30 držav

V prestolnici Tatarstana so se na vrhu skupine BRICS zbrali predstavniki več kot 30 držav, med njimi iz Kitajske, Južne Afrike, Turčije, Irana in Egipta.

Skupina BRICS, ki se želi vse bolj uveljaviti kot protiutež Zahodu, se je 15 let po ustanovitvi razširila na devet članic. Braziliji, Rusiji, Indiji, Kitajski in Južnoafriški republiki so se pridružili Egipt, Etiopija, Združeni arabski emirati in Iran. Povabljena je bila tudi Argentina, vendar je predsednik Javier Milei povabilo po izvolitvi zavrnil, češ da želi ubrati bolj prozahodno smer.

V Kazanu so se zbrali voditelji štirih članic skupine BRICS, predsednik indijske vlade Narendra Modi, južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa in ruski predsednik Vladimir Putin, ne bo pa brazilskega predsednika Luiza Lule da Silve, ki je v nedeljo malo pred odhodom v Rusijo padel in si poškodoval glavo. 78-letni Lula bo na srečanju sodeloval po videopovezavi.

Tridnevni vrh v glavnem mestu ruske avtonomne republike Tatarstan se bo sklenil v četrtek. Foto: Reuters
Tridnevni vrh v glavnem mestu ruske avtonomne republike Tatarstan se bo sklenil v četrtek. Foto: Reuters

Modi Putinu: Indija si želi miru v Ukrajini.

Indijski predsednik vlade Modi je na družbenem omrežju X dejal, da Indija pripisuje velik pomen skupini BRICS. "Moj obisk v Kazanu bo po vrhu v Moskvi julija letos še okrepil posebno in privilegirano strateško partnerstvo med Indijo in Rusijo," je še sporočil Modi.

Od ruske invazije v Ukrajini je Indija ohranila gospodarske vezi z Moskvo, ki so ji zahodne sankcije zaprle trge, in začela kupovati več ruske nafte.

Modi je Putinu dejal, da si želi miru v Ukrajini in da je New Delhi pripravljen pomagati pri sklenitvi premirja, ki bi končalo najsmrtonosnejši konflikt v Evropi po koncu druge svetovne vojne.

Putin se je Modiju zahvalil, da je sprejel vabilo v Kazan, in dejal, da si Rusija in Indija delita "privilegirano strateško partnerstvo".

Modi se je medtem Putinu zahvalil za njegovo "močno prijateljstvo", pohvalil vse močnejše sodelovanje in razvoj BRICS-a, a tudi dejal, da Indija meni, da bi se moral konflikt v Ukrajini končati mirno. "Smo v stalnih stikih glede teme konflikta med Rusijo in Ukrajino. Menimo, da bi se moralo neskladja rešiti izključno po mirni poti," je poudaril.

Zahvala šejku Mohamedu

Putin se je zahvalil šejku Mohamedu iz Združenih arabskih emiratov in savdskemu prestolonasledniku Mohamedu bin Salmanu, ki se vrha v Kazanu ne bosta udeležila, za njuno posredovanje v povezavi z Ukrajino.

"Zagotavljam vam, da si bomo še naprej prizadevali v tej smeri," je Putinu dejal šejk Mohamed. "Pripravljeni smo vložiti vsa prizadevanja za rešitev krize v interesu obeh strani."

Savdska Arabija ni priključena članica BRICS-a, vendar v skupini sodeluje kot povabljena država.

Skoraj polovica svetovnega prebivalstva

Članice BRICS-a zdaj predstavljajo 45 odstotkov svetovnega prebivalstva, ki ustvari 35 odstotkov svetovnega BDP-ja. Več kot polovico gospodarske moči predstavlja Kitajska, ki je drugo najmočnejše gospodarstvo na svetu. Indiji medtem svetovna banka napoveduje 7-odstotno rast.

Putin je dejal, da bo gospodarska rast članic te skupine letos v povprečju višja od gospodarske rasti članic skupine sedmih najmočnejših svetovnih gospodarstev G7.

Vrh v Kazanu je najpomembnejši zunanjepolitični dogodek leta, ki naj bi potrdil, da Rusija kljub zahodnim sankcijam ni izolirana.

Rusija skuša države BRICS-a prepričati, da vzpostavijo alternativno platformo za mednarodna plačila, ki bi bila odporna proti zahodnim sankcijam. Toda znotraj BRICS-a obstaja veliko razhajanj, predvsem med Kitajsko in Indijo, težavne odnose imajo tudi Iran in arabske države.

Kijev okrcal Guterresa

Ukrajinsko zunanje ministrstvo je v ponedeljek okrcalo generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa, ker je sprejel Putinovo povabilo na vrh BRICS-a, medtem ko je zavrnil povabilo na mirovni vrh o Ukrajini.

"Generalni sekretar ZN-a je zavrnil vabilo Ukrajine na prvi svetovni mirovni vrh v Švici," je na spletu zapisalo kijevsko zunanje ministrstvo. "Sprejel pa je vabilo vojnega zločinca Putina v Kazan. To je napačna izbira, ki ne pripomore k miru in le škoduje ugledu ZN-a."

Ni še jasno, ali se bo Guterres udeležil srečanja v Kazanu.