Barikadi pri mestu Zvečanu in vasi Rudare še vedno stojita, kljub dogovoru Srbov s Kforjem, da bodo zapore umaknili. Foto: Reuters
Barikadi pri mestu Zvečanu in vasi Rudare še vedno stojita, kljub dogovoru Srbov s Kforjem, da bodo zapore umaknili. Foto: Reuters
Slovenska "patria" na Kosovu
Pripadniki Kforja ostajajo v visoki pripravljenosti, med njimi Slovenci še naprej nadzirajo okolico barikade pri vasi Rudare. Foto: Reuters

Kot je ob tem povedal predsednik občine Leposavić Branko Ninić, tako spoštujejo in izvajajo začasni dogovor med predstavniki Srbije in Natovih sil Kfor.

Razkol med srbskimi občinami?
Skupščine štirih občin z večinsko srbskim prebivalstvom na severu Kosova (Kosovska Mitrovica, Leposavić, Zvečan in Zubin Potok) bi morale v torek na skupni seji odločati o pretekli teden doseženem dogovoru o rešitvi krize na severu Kosova, a so sejo hitro prekinili, težko pričakovane odločitve pa ni bilo. O dogovoru naj bi zdaj odločala vsaka občina posebej.

Srbski minister za Kosovo Goran Bogdanović je torkovo prekinitev seje označil kot "slabo sporočilo" in izrazil upanje, da bo doseženi dogovor vendarle postopoma uresničen in bo ohranjena "nujna enotnost" srbskih oblasti in kosovskih Srbov.

Stojita še dve večji barikadi
Vodja srbskih pogajalcev v dialogu s Prištino Borislav Stefanović je opozoril, da je pomembno izogniti se morebitnim razhajanjem med srbsko državo in prebivalci, ki v večini dogovor podpirajo. Prekinitev skupne seje je označil kot "poskus ene skupine, da vsili neka strankarska načela na kraju in v času, ko za to ni niti pravi kraj niti pravi čas".

Obenem je napovedal tudi, da je pričakovati postopno odstranitev vseh cestnih zapor na severu Kosova. Poleg zapore pri Leposaviću so sicer kosovski Srbi barikade vzpostavili še na cesti med Zvečanom in južno Kosovsko Mitrovico pri vasi Rudare ter v krajih Zupče in Zubin Potok.

Kfor dosegel dogovor s Prištino in Srbi
Kriza na severu Kosova je izbruhnila, potem ko je skušala Priština 25. julija s posebnimi policijskimi enotami prevzeti nadzor nad prehodoma Jarinje in Brnjak na meji s Srbijo. Na teh prehodih se namreč ni izvajala julija uvedena prepoved uvoza iz Srbije.

Tamkajšnji Srbi so se temu uprli in postavili cestne barikade. Kosovski specialci so se sicer umaknili, a so se razmere nato še zaostrile, saj so Srbi vztrajali, da mora na spornih prehodih obveljati dosedanji režim, v Prištini pa v tega niso hoteli sprejeti.

Minuli petek so nato predstavniki Srbije in Natovih sil Kfor dosegli dogovor o rešitvi krize. Dogovor predvideva odprtje spornih mejnih prehodov za potniški promet in hkratno prepoved prevoza blaga. Na mejnih prehodih naj bi izvajanje nadzora znova začasno prevzeli pripadniki Kforja. Predvideva tudi odstranitev srbskih zapor cest, ki vodijo do prehodov.