Ruske televizije so predvajale posnetke, na katerih pripadniki posebnih policijskih enot aretirajo 15 moških iz severnega Kavkaza. Foto: EPA
Ruske televizije so predvajale posnetke, na katerih pripadniki posebnih policijskih enot aretirajo 15 moških iz severnega Kavkaza. Foto: EPA

Osumljenci naj bi pripadali prepovedani veji teroristične mreže Al Kaida, Al Takfir val Hidžra. Ruske televizije so predvajale posnetke policistov, ki so močno oboroženi še pred zoro vdrli v neko moskovsko stanovanje in več osumljencev polegli na tla.

V vrečkah naj bi našli bombe, granate in pištole, pa tudi težji črni objekt, ki ga je eden izmed policistov označil za eksplozivni pas. Notranje ministrstvo je pozneje sporočilo, da je skupina financirala svoje dejavnosti z izvajanjem kriminalnih dejanj v Moskvi in njeni okolici.

Akcija naj bi dokazala pripravljenost ruskih varnostnih sil pred zimskimi olimpijskimi igrami, ki bodo od 7. do 23. februarja potekale v Sočiju.

Strah pred terorističnimi napadi v Sočiju
Skupina Al Takfir val Hidžra je bila ustanovljena v Egiptu v poznih 60. letih prejšnjega stoletja, v Rusiji pa so jo prepovedali leta 2010, potem ko se je zasidrala na nemirnem Kavkazu. V zadnjih letih po koncu 2. vojne v Čečeniji se razmere počasi umirjajo, a teroristični napadi kavkaških islamistov so lahko še vedno smrtonosni. Zadnji večji napad v Moskvi se je zgodil januarja 2011, ko je ob samomorilskem bombardiranju letališča Domodedovo umrlo 37 ljudi.