Na ulicah Mumbaja je videti številne vojake. Foto: EPA
Na ulicah Mumbaja je videti številne vojake. Foto: EPA
Pripadniki indijskih varnostnih sil (NSG) so se spustili na streho hiše Nariman, v kateri domuje judovski center. Foto: Reuters
Talci na svobodi, drama končana

Varnostnim silam je po usklajenih napadih na več kot desetih lokacijah, ki so stresli finančno prestolnico Indije, uspelo rešiti talce, med njimi so bili predvsem tujci iz hotela Trident-Oberoi. Predtem so rešili tudi goste iz znamenitega hotela Tadž Mahal in aretirali tri napadalce, eden izmed napadalcev pa naj bi v hotelu še vedno zadrževal najmanj dva talca, med katerimi so predvsem premožni zahodni turisti.

Drama s talci v judovskem centru se ni končala tako srečno kot tista v obeh hotelih. Pripadniki indijskih posebnih čet so v operaciji v centru ubili dva napadalca, vendar jim ni uspelo rešiti petih talcev, ki so jih našli mrtve, med njimi rabina in njegovo ženo. Varnostne sile so se s helikopterjem spustile na streho centra, iz stavbe pa je bilo slišati silovito streljanje.

18-milijonsko mesto je središče indijskega gospodarstva in tudi dom filmske bollywoodske industrije. V državi, v kateri so hindujci večinsko prebivalstvo, muslimani pa manjšina, so zaradi napada in strahu v sredo zaprli borzo, zdaj pa je spet odprta.

Po zadnjih podatkih policije so napadi zahtevali najmanj 130 življenj, več kot 300 je ranjenih. Med ubitimi tujci so avstralski, britanski, italijanski in japonski državljani.

Napadalci iz sosednjega Pakistana?
Indijski premier Manmohan Singh je odgovornost za napade pripisal storilcem zunaj države, militantnim skupinam, ki delujejo v sosednjih državah. Posvaril je pred posledicami, ki bi lahko doletele države, ki dajejo zatočišče tovrstnim skrajnežem. Po splošnem mnenju je imel v mislih Pakistan.

Ruske obveščevalne službe so prepričane, da so krvave napade v Mumbaju izvedli napadalci skupine Laškar-i-Taiba, ki je povezana z Al Kaido. Odgovornost za napade je po elektronski pošti predtem prevzela do zdaj neznana skupina Dekanski mudžahidi, vendar so strokovnjaki prepričani, da napadi niso njihovo delo.

Ernest Petrič, nekdanji veleposlanik v Indiji, je med gostovanjem v Odmevih dejal: "Vprašanje islama v Indiji je dolgotrajna zgodba. Indija vseskozi vodi politiko pozitivne diskriminacije, visoke funkcije v političnem in javnem življenju so pogosto v rokah muslimanov, saj se trudi v neki "gandijevski" tradiciji nadaljevati sožitje med muslimani in hindujci."

Slovenci so se napadu izognili
Mednarodna skupnost je napad ostro obsodila, več držav pa svojim državljanom odsvetuje potovanja v Mumbaj, med njimi tudi slovensko zunanje ministrstvo. V napadu po do zdaj znanih podatkih med slovenskimi državljani ni bilo žrtev oziroma ranjenih.

A. P.

Talci na svobodi, drama končana