Razdejanje v Alepu po enem od zračnih napadov sirskih vladnih sil. Foto: Reuters
Razdejanje v Alepu po enem od zračnih napadov sirskih vladnih sil. Foto: Reuters
Sirski državljani so na sirskem veleposlaništvu v Stockholmu glasovali že ta teden. Foto: Reuters
Sirci se spopadajo z veliko humanitarno krizo. Foto: Reuters

Sirske vojaške sile so v mestu, ki velja za oporišče upornikov, izvedle številne zračne napade, v katerih so metale sode za nafto, ki so bili napolnjeni z eksplozivom in gorivom. Alep je že od leta 2012, ko so izbruhnili spopadi med vladnimi in uporniškimi silami, priča silovitim spopadom, ki ne pojenjajo. Po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo od novega leta v mestu in njegovi okolici ubitih 1963 ljudi, od tega 567 otrok in 283 žensk, poroča BBC.

Volivci Al Asadovih nasprotnikov skorajda ne poznajo
Čeprav se je sirska vojna umaknila z naslovnic in glavnih novic svetovnih medijev, pa se razmere v državi ne izboljšujejo, spopadi se nadaljujejo. Hkrati se država pripravlja na predsedniške volitve, ki bodo potekale v torek in na katerih bo po napovedih znova gladko zmagal zdajšnji predsednik Bašar Al Asad. Kot poročajo svetovni mediji, so ulice Damaska prelepljene s podobami Al Asada, medtem ko je podob njegovih protikandidatov zelo malo. Za predsedniški položaj se potegujeta še Maher Hajar, malo znani parlamentarec iz Alepa, in Hasan Al Nouri, poslovnež iz ugledne damaške družine in nekdanji minister.

"Vsi načrti Zahoda so se izjalovili," je v petkovi molitvi dejal imam šejk Aamoun Rahmeh, pri čemer je imel v mislih ameriško podporo sirskim upornikom. "Američani so bili, poleg drugih, neumni," je dejal vernikom in jih pozval, naj v torek izvolijo najbolj "kvalificirano" osebo ter ignorirajo zunanje poskuse destabilizacije sirske demokracije. "Da za voditelja našega naroda, Bašarja Al Asada," je njegove besede povzel Washington Post.

Ena največjih humanitarnih kriz doslej
Več kot tri leta trajajoča državljanska vojna v Siriji je doslej terjala že več kot 162.000 življenj, kot je marca opozoril Visoki komisariat Združenih narodov za begunce, pa je hkrati z domov pregnala tudi več kot devet milijonov ljudi oziroma 40 odstotkov prebivalcev, od tega jih je 2,8 milijona zapustilo državo in odšlo v sosednje države. To pomeni, da so Sirci največje razseljeno ljudstvo na svetu, sirsko vprašanje pa je povzročilo eno največjih humanitarnih kriz v zadnjem času.