Eden od obtožencev ob prihodu na sodišče. Foto: Reuters
Eden od obtožencev ob prihodu na sodišče. Foto: Reuters

Do največjega sojenja proti osumljenim islamskim skrajnežem v Belgiji prihaja v času, ko v državi še naprej veljajo poostreni varnostni ukrepi po policijskem razbitju domnevne džihadistične celice, ki naj bi pripravljala napade na policijo.

Vodja skupine Sharia4Belgium Fouad Belkacem je v nasprotju z ostalimi obtoženci ni boril v Sirijo, kamor v vrste skupine Islamska država odhaja večina novačenih borcev, vendar je po oceni sodnika Luca Potargenta gonilna sila organizacije. Tožilstvo je zanj zahtevalo 15 let zapora, a se je sodnik odločil za tri leta manj.

"Jasno je, da je Belkacem fizično in psihično pripravljal mlade za oborožen boj," je dejal Potargent, ki je skupino označil za teroristično organizacijo.

Sojenje v Antwerpnu je poteka proti 45 pripadnikov skupine, od katerih pa jih je bilo v sodni dvorani prisotnih poleg 32-letnega Belkacema le sedem, saj so ostali na sirskem bojišču in so jim sodili v odsotnosti. Dobili so med tremi in 12 leti zapora.

Belgija je država z največ domnevnimi džihadisti na prebivalca in po nekaterih ocenah naj bi jih v Irak ter Sirijo odšlo okoli 350. Od teh naj bi jih bilo deset odstotkov povezanih s skupino Sharia4Belgium. Evropske varnostne službe že nekaj časa opozarjajo na problem vračanja džihadistov s tujih bojišč, saj bi lahko po vrnitvi izvedli napade v svojih državah.

V Siriji 20.000 tujih borcev
Ameriški nacionalni center za boj proti terorizmu NCTC ocenjuje, da se je Islamski državi in drugim skrajnim skupinam v Siriji pridružilo več kot 20.000 prostovoljcev z vsega sveta.

V Siriji so borci iz več kot 90 držav, od tega jih je najmanj 3.400 iz zahodnih držav in več kot 150 Američanov, v najnovejši oceni ugotavlja NCTC. Večina tujih prostovoljcev, ki je prispela nedavno, se je pridružila Islamski državi v Siriji in Iraku. Točne številke niso na voljo, vendar je trend jasen in skrb vzbujajoč, je dejal direktor NCTC Nicholas Rasmussen.

"Tolikšnega števila tujih borcev, ki potujejo v Sirijo, še ni bilo. Presega število potnikov, ki so kadar koli v zadnjih 20 letih šli v Afganistan, Pakistan, Irak, Jemen in Somalija," je pojasnil Rasmussen.

Po njegovih besedah prostovoljci prihajajo iz različnih okolij in ne ustrezajo enemu samemu stereotipu. "Bojišča v Iraku in Siriji nudijo tujim borcem bojne izkušnje, urjenje z orožjem in razstrelivom in dostop do terorističnih mrež, ki morda načrtujejo napade na zahodu."

Nekdanji visoki uslužbenec ameriške obveščevalne agencije Cia je ocenil, da bi Afganistan po umiku zahodnih sil lahko znova postal pribežališče za islamske skrajneže. Ta država bi po besedah nekdanjega šefa Cijine postaje v Islamabadu Roberta Grenierja lahko postala celo zatočišče za pripadnike Islamske države.