Brata Kouachi so na skrivaj pokopali v petek in soboto, v petek pa je pred mošejo Fatih v Carigradu potekala simbolična slovesnost za bratoma. Foto: EPA
Brata Kouachi so na skrivaj pokopali v petek in soboto, v petek pa je pred mošejo Fatih v Carigradu potekala simbolična slovesnost za bratoma. Foto: EPA

Cherifa Kouachija so v soboto tik pred polnočjo pokopali v neoznačenem grobu na pokopališču v pariškem predmestju Gennevilliers, kjer je umrli nekdaj živel. Pogreba se ni udeležil nihče izmed Cherifovih svojcev, v neoznačen grob pa so ga položili, da ne bi postal romarsko središče za islamiste. Pogreb je nadzirala policija.

Saida Kouachija so, prav tako pod strogim policijskim nadzorom, na skrivaj pokopali v petek na pokopališču v mestu Reims, kjer je Said živel približno dve leti. Tamkajšnji župan je bil sicer proti pogrebu islamskega skrajneža v svojem mestu, a to zapoveduje francoska zakonodaja. Svojci umrlih morajo pri lokalnih oblasteh vložiti prošnjo za pogreb, te pa morajo pokop odobriti, če je pokojnik živel ali umrl na tem območju.

Cherif in Said Kouachi sta pred dobrim tednom dni izvedla pokol na uredništvu tednika Charlie Hebdo in pobila 12 ljudi. Umrla sta dva dni pozneje po obsežni iskalni akciji, ko sta se zatekla v tiskarno v industrijskem kompleksu kraja Dammartin-en-Goele, kjer so ju ubili pripadniki francoskih varnostnih sil.

Za zdaj še niso znani načrti za pokop Amedyja Coulibalyja, ki je v judovski trgovini v Parizu 9. januarja ubil štiri ljudi, dan predtem pa tudi policistko.

V Iranu prepovedali časnik, v Nigru protesti
Medtem so v Iranu le tri tedne po zagonu prepovedali nov časnik, ki je na eni izmed svojih naslovnic posredno izrazil podporo Charlie Hebdoju. Časnik Mardome-Emruz je namreč v torek objavil fotografijo ameriškega igralca Georgea Clooneyja na podelitvi zlatih globusov in citiral njegove besede "tudi jaz sem Charlie". Ukinitev reformno usmerjenega časnika je potrdil tudi založnik Ahmed Satari. Iran je sicer obsodil krvavi napad terorističnih skrajnežev, a je istočasno kritiziral objavo karikatur muslimanskega preroka Mohameda.

Zaradi karikatur Mohameda, ki so jih objavili v zadnji izdaji Charlie Hebdoja, so v zadnjih dneh izbruhnili protesti v Nigru. V spopadih je umrlo najmanj deset ljudi, v prestolnici Niamey so protestniki zažgali najmanj sedem krščanskih cerkva, med njimi tudi največjo protestantsko cerkev v državi, napadali so tudi lokale, kjer točijo alkohol. Policija je proti protestnikom uporabila solzivec.