Severni jeleni na severu Švedske. Foto: AP
Severni jeleni na severu Švedske. Foto: AP

Po podatkih švedske policije se je med oktobrom leta 2018 in letos na severu Švedske zgodilo več kot 10.000 prometnih nesreč, v katerih je bil udeležen vsaj en severni jelen. To pomeni, da je skupno število ubitih živali verjetno še veliko večje. Največ nesreč se je zgodilo na cesti med krajema Skröven in Moskojärvi južno od mesta Kiruna.

Severni jeleni sicer živijo v gorah, a se pozimi spustijo v nižje ležeče predele. Privlači jih sol, ki jo potresejo upravljavci cest. Jan Rannerud, predsednik odbora za rejo severnih jelenov v samijskem parlamentu, je dejal, da je treba več storiti za zaščito od 200.000- do 300.000-glave populacije severnih jelenov. Med drugim je predlagal nižjo omejitev hitrosti in več ograj za divjad ter naravne prehode.

Krivdo za tako veliko nesreč je pripisal povečanju prometa na območju, kjer se je v zadnjem času razmahnila rudarska dejavnost, in večjim hitrostim vožnje. Po njegovem mnenju je razmere poslabšala tudi podnebna kriza, saj moker sneg sili črede bližje območjem s cestami, piše Guardian.

Vse težja tudi reja severnih jelenov

Švedska vlada priznava ljudstvo Sami kot avtohtono prebivalstvo države, njihov izvoljeni parlament, ki se zavzema za kulturo Samijev, pa ima sedež v Kiruni. Samijski parlament je izrazil tudi zaskrbljenost zaradi spremenjenih razmer v reji severnih jelenov, ki so posledica globalnega segrevanja, saj so zaradi naraščajočih temperatur zimske razmere za premikanje in iskanje hrane severnih jelenov vse težje.

Reja severnih jelenov ima pomembno vlogo v skupnosti Samijev.

Tudi Joacim Lundqvist, policijski koordinator za divje živali, je dejal, da je na nekaterih odsekih ob cestah mogoče videti od 10 do 15 trupel severnih jelenov. "To je grozno. Tam ležijo kot na živalskem pokopališču," je dejal.